Cehia şi Marea Britanie, ultimele naţiuni care boicotează Campionatele Mondiale IBA de box

Asociaţia Cehă de Box (CBA) va boicota Campionatele Mondiale feminine şi masculine din acest an din cauza participării planificate a Rusiei şi Belarusului sub drapelele lor naţionale, în timp ce Great Britain Boxing va fi absentă de la evenimentul feminin.

601 afișări
Imaginea articolului Cehia şi Marea Britanie, ultimele naţiuni care boicotează Campionatele Mondiale IBA de box

IBA, Faccebook

Cele două ţări se alătură Statelor Unite şi Irlandei dintre cele care intenţionează să absenteze de la evenimentele Asociaţiei Internaţionale de Box (IBA).

"Am avut aceeaşi opinie ca şi Asociaţia Cehă de Box înainte", a declarat preşedintele CBA, Marek Šimák, pentru Radiožurnál Sport.

"Ne deranjează. Este o greşeală. Asociaţia este condusă de un rus care se află într-o relaţie foarte apropiată cu Putin, iar totul este plătit de Gazprom.

"Prostia este că Europa este mică, iar el (preşedintele IBA, Umar Kremlev, n.r.) influenţează cu bani la nivel mondial. Problema este că unele state se lasă mituite".

IBA, fosta AIBA, a fost suspendată de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) începând din 2019.

Relaţiile au continuat să se înrăutăţească, deoarece boxul a fost exclus din programul iniţial al Los Angeles 2028 şi ar putea fi în continuare eliminat de la Paris 2024.

Preocupările legate de guvernanţă, neregulile financiare şi lipsa de transparenţă sunt esenţiale pentru decizia CIO.

Šimák susţine că mai multe federaţii naţionale iau în considerare boicotul şi că există discuţii cu privire la potenţiala formare a unei noi organizaţii care să înlocuiască IBA.

"Discutăm despre asta, iar acum au intervenit germanii, iar când decid să facă aşa ceva, de obicei au totul pregătit", a spus el.

"Ştim că trebuie să se facă ceva în legătură cu situaţia actuală. Se vorbeşte mult despre asta. Noua asociaţie ar trebui să fie pro-europeană, anti-Putin. Mai presus de toate, vrem să continuăm cu boxul la Jocurile Olimpice".

GB Boxing precizează că decizia de a boicota Campionatele Mondiale de Box Feminin a fost luată din cauza "preocupărilor continue cu privire la viitorul locului boxului în programul olimpic şi la recenta mişcare a IBA de a permite boxerilor din Rusia şi Belarus să concureze sub steagurile lor naţionale".

Organismul de conducere analizează dacă va lipsi sau nude la evenimentul masculin din mai, urmând ca boardul său să ia o decizie mai aproape de Campionate.

SUA şi Irlanda sunt membre ale Alianţei Cauzei Comune conduse de oficialul olandez Boris van der Vorst, care l-a provocat pe actualul preşedinte rus Umar Kremlev pentru preşedinţia IBA anul trecut.

El a fost declarat neeligibil de către Unitatea Independentă de Integritate a Boxului la alegerile din luna mai de la Istanbul, înainte ca delegaţii să voteze împotriva organizării unor noi alegeri la Erevan în septembrie, în ciuda unui apel cu succes la Curtea de Arbitraj Sportiv.

Kremlev a răspuns la boicotul american şi irlandez afirmând că oficialii care pentru acest boicot sunt "mai răi decât hienele şi şacalii".

USA Boxing a susţinut, de asemenea, că IBA nu a reuşit să "abordeze schimbarea drastică de cultură cerută de CIO" şi a citat comentariile lui Kremlev potrivit cărora "niciun boxer, antrenor sau federaţie naţională nu va participa la Jocurile Olimpice fără IBA".

Directorul executiv al USA Boxing, Mike McAtee, a ripostat la declaraţia IBA, calificând-o drept un "atac public neruşinat".

"USA Boxing şi eu nu ne vom lăsa intimidaţi şi nu vom răspunde la scrisoarea dumneavoastră ameninţătoare, deoarece ar fi nepotrivit să ne angajăm într-o dezbatere publică cu privire la presupusele încălcări la care faceţi referire", a scris el într-o scrisoare adresată secretarului general al IBA, George Yerolimpos.

Campionatele Mondiale de box feminin sunt programate între 15 şi 26 martie la New Delhi, urmate de Campionatele Mondiale masculine de la Taşkent, între 1 şi 14 mai.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici