Cerere de suspendare pentru doi ani a rutierului Alejandro Valverde, pentru dopaj

Procurorul Comitetului Olimpic Italian (Coni), Ettore Torri, a solicitat, miercuri, trimiterea în faţa tribunalului antidoping al acestui for a rutierului spaniol Alejandro Valverde şi suspendarea acestuia pentru o perioadă de doi ani, informează AFP.

11 afișări

Coni îi reproşează lui Valverde încălcarea articolului 2.2 din Codul antidoping al Agenţiei Mondiale Antidoping, privind utilizarea de substanţe interzise. Parchetul antidoping al Coni susţine că deţine probe privind implicarea rutierului spaniol în scandalul de dopaj Puerto, care a afectat ciclismul din mai 2006, mai ales pe cel spaniol.

O pungă de sânge cu numărul 18, care conţinea EPO, a fost descoperită la Madrid în cadrul afacerii de dopaj Puerto şi se presupune că îl implică pe Valverde. Coni a comparat ADN-ul sângelui din pungă cu cel al rutierului spaniol, autorităţile italiene având la dispoziţie un eşantion de sânge ce i-a fost prelevat sportivului în timpul Turului Franţei de anul trecut. "Putem spune cu certitudine că sângele din punga cu numărul 18 este al lui Valverde", a declarat, la mijlocul lunii februarie, Ettore Torri, după ce l-a audiat pe rutier timp de aproximativ o oră.

"Nu sunt şi nici nu am fost vreodată implicat într-o afacere ce contravine regulamentului antidoping", a fost reacţia rutierului spaniol al echipei Caisse d'Epargne pe pagina personală de web, după anunţul făcut de Coni.

Operaţiunea Puerto a avut loc la 23 mai 2006, atunci când medicul Eufemiano Fuentes şi alte patru persoane au fost arestate de poliţie în urma unui raid efectuat la un laborator din Madrid, iar apoi au fost eliberate. Această afacere a zguduit lumea ciclismului, afectând numeroşi rutieri cunoscuţi, precum germanul Jan Ullrich, italianul Ivan Basso sau spaniolul Francisco Mancebo. Doctorul Fuentes, fost medic al echipei de ciclism Kelme, se presupune a se afla în centrul acestei vaste reţele de dopaj sangvin. Un judecător spaniol a clasat dosarul în septembrie 2008, însă presa a anunţat la începutul acestui an că justiţia spaniolă doreşte să redeschidă cazul Puerto.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici