CRONOLOGIE: Principalele cazuri de dopaj din sprintul mondial

Sprintul mondial a fost afectat în ultimele decenii de numeroase scandaluri de dopaj cu nume sonore, ca Ben Johnson şi Marion Jones, relatează AFP, care prezinză o cronologie a acestora, ca urmare a anunţurilor privind depistarea pozitivă a atleţilor Tyson Gay şi Asafa Powell.

304 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Principalele cazuri de dopaj din sprintul mondial

CRONOLOGIE: Principalele cazuri de dopaj din sprintul mondial (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

- 1988: La Jocurile Olimpice de la Seul, canadianul Ben Johnson a fost depistat pozitiv cu stanozolol, la câteva zile după victoria sa în proba de 100 de metri (cu timpul de 9 secunde şi 79 de sutimi, record mondial). A fost primul scandal de dopaj din istoria JO. Johnson a fost suspendat doi ani, iar apoi pe viaţă, la un nou control antidoping cu rezultat pozitiv, în 1993.

- 1999: Campionul olimpic din 1992 la 100 de metri, britanicul Linford Christie a fost suspendat pe doi ani, după ce a fost depistat pozitiv cu nandrolon. El şi-a susţinut întotdeauna buna credinţă şi a afirmat că substanţa a ajuns în organismul său prin intermediul unor suplimente alimentare.

- 2003: A fost depistată pozitiv sportiva americană Kekki White, campioană mondială în probele de 100 de metri şi de 200 de metri. Ea a fost suspendată ulterior pentru doi ani.

- 2004: Sprinterul britanic Dwain Chambers, atunci codeţinător al recordului european la 100 de metri (9.87), a fost suspendat pentru doi ani în cadrul scandalului de dopaj Balco.

- 2004: Sprinterii greci Kostas Kenteris şi Ekaterini Thanou au fost excluşi de la Jocurile Olimpice de la Atena, după ce s-au sustras unor controale antidoping.

- 2005: Americanul Tim Montgomery, care a stabilit un record mondial la 100 m în 2002 (9.78), a fost suspendat doi ani de Tribunalul de Arbitraj Sportiv, pentru dopaj cu THG, în cadrul scandalului Balco.

- 2006: Americanul Justin Gatlin, campion olimpic în 2004 la 100 m, a fost suspendat pentru patru ani, după ce a fost depistat pozitiv cu testosteron. El mai fusese depistat pozitiv în urmă cu cinci ani, cu amfetamine.

- 2007: Americanca Marion Jones a recunoscut că a folosit steroizi, cel puţin începând din 1999. Ca urmare a acestei mărturisiri, sportivei i s-au retras mai multe medalii olimpice şi mondiale. De asemenea, Jones a fost condamnată la şase luni de închisoare pentru sperjur, în 2008, deoarece iniţial a negat implicarea sa în cazul Balco.

- 2009: Yohan Blake a fost suspendat pentru trei luni, după ce a fost depistat pozitiv cu metilhexanamină.

- 2010: Campioana olimpică şi mondială în proba de 100 de metri, atleta jamaicană Shelly-Ann Fraser a fost suspendată şase luni după ce a fost depistată pozitiv cu oxicodon.

- 2011: Jamaicanul Steve Mullings a folosit un produs mascant după ce a alergat 100 de metri în 9 secunde şi 80 de sutimi. Mullings a fost suspendat pe viaţă, deoarece în 2004 a mai fost depistat pozitiv, cu testosteron.

- 18 iunie 2013: Veronica Campbell-Brown, campioana mondială en titre şi dublă campioană olimpică la 200 de metri, a fost suspendată provizoriu după ce a fost depistată pozitif cu un diuretic.

- 14 iulie 2013: Americanul Tyson Gay, autorul performanţei a doua din istorie la 100 de metri (9.69), a anunţat că a fost depistat pozitiv în afara competiţiilor, în luna mai, fără să precizeze despre ce subtanţă este vorba. La câteva ore după acest anunţ, jamaicanul Asafa Powell, al patrulea performer din istorie la 100 m (9.72), a declarat că a fost depistat pozitiv cu oxilofrină. Cei doi aşteaptă contraexpertiza.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici