Editura CUANTIC lansează în luna noiembrie continuarea cărţii despre fenomenul Fotbal minut cu minut !

Cititorii găsesc în paginile lucrării scrise de Ovidiu Blag povestiri savuroase, inedite şi fotografii din arhive personale ale protagoniştilor – jurnalişti, antrenori, fotbalişti, conducători de club.

105 afișări
Imaginea articolului Editura CUANTIC lansează în luna noiembrie continuarea cărţii despre fenomenul Fotbal minut cu minut !

Editura CUANTIC lansează în luna noiembrie continuarea cărţii despre fenomenul Fotbal minut cu minut !

Scriitorul, profesorul şi istoricul Ovidiu Pecican menţionează în prefaţa cărţii:

Un sport intră în legendă din momentul în care oferă un panteon cu zei proprii, o istorie aureolată şi mai cu seamă un buchet de anecdote menite să îl păstreze pe buzuele tuturor. Deşi românii iubesc pătimaş multe sporturi, mai cu seamă pe cele unde sportivii noştri obţin performanţe şi aplauze internaţionale – tenisul lui Năstase şi Ţiriac, al Simonei Halep; gimnastica Nadiei Comăneci; handbalul lui Gruia şi Gaţu ş.a. –, este de crezut că fotbalul rămâne regele neîncoronat al sporturilor româneşti situate pe podiumul din inimi...

La bunicul dinspre mamă – îi ziceam Moşu – ascultam, alături de el, duminicile, transmisiunile sportive din cutia cu un ochi magic de culoare verde, radioul pe scala căruia orice deplasare se plătea prin huruituri şi ţiuituri, uneori. Nu uit vocea crainicului Sebastian Domozină anunţând, într-o asemenea împrejurare, că da legătura colegului său de pe stadionul Cutare, după care a făcut racordul cu binevenita întrebare: „– Soare, cum e la voi pe stadion? Plouă?”, căreia i s-a răspuns: „– Nu, la noi e soare!”. Radioul era, într-adevăr, mare aducător de surprize şi printre ele, alături de molcom placida voce a lui Valentin Silvestru la Unda veselă, vocile comentatorilor sportivi ai meciurilor fotbalistice mi s-au întipărit definitiv în minte.

Fotbal minut cu minut a fost o emisiune de o enormă importanţă, îmi pare astăzi, când privesc într-acolo cu o nostalgie retrospectivă. În anii dictaturii roşii, când activităţile comerciale libere erau cel puţin suspecte (speculă!), când călătoriile în afara ţării erau atent îngăduite doar unora şi când politică nu puteai face în afara Partidului Comunist, asemenea supape – ce îmbinau relatarea pas cu pas a unei competiţii cu balonul rotund prin măiestria şuturilor şi a driblingurilor – dobândeau nu numai un rol compensator, ci împlineau de-a dreptul o funcţie de substitut al politicii.

Cartea cuprinde capitole despre ”Zeii microfonului” (Minoiu, Soare, Mureşanu, Corneliu Mihăilescu, Victor-Tudor Popa, Ion Ghiţă, Radu Antohi, Cătălin Cîrnu, Viorel Grigoroiu, Dumitru Graur), despre arbitri (Dan-Dragoş Crăciun şi Viorel Anghelinei), despre antrenori (Mircea Lucescu) şi conducători de club ( Romeo Paşcu) sau despre fotbalişti care au scris istoria acestui sport (Duckadam, Balint, Dulca, Marcel Răducanu).

Autorul Ovidiu Blag menţionează la începutul cărţii:

Bucuria continuării primului volum a fost dublă, pentru că subiectul m-a captivat, dar mai ales pentru că ştiam că din acest scenariu lipseau câteva nume care, în fapt, împliniseră viaţa acestei celebre emisiuni ra­diofonice. Nici acum, după cuvenitele completări, nu am liniştea de a fi epuizat subiectul, dar măcar există o satisfacţie, aceea de a fi încercat să completez tabloul. A mai fost apoi un fapt, care mi-a confirmat că această muncă merită să fie continuată, pentru că, la mijlocul anului 2023, am avut surpriza ca Asociaţia Presei Sportive din România să acor­de Premiul „Ioan Chirilă” primului volum, premiu care, în opinia breslei, consemna apariţia celei mai bune cărţi cu tematică spor­tivă din anul 2022.

Despre întâlnirile sale cu emisiunea Fotbal minut cu minut şi cu unii dintre crainicii care i-au adus notorietate, Mircea Lucescu spune:

„Sunt absolut convins că această emisiune a fost una care a avut un rol major în promovarea fotbalului românesc. Prin calitatea umană şi valoarea pro­fesională ale comentatorilor acestei emisiuni, standardele au ajuns sus…Poate sunt subiectiv, având în vedere prietenia noastră (n.r. – cu Ion Ghiţulescu), dar eu îl consider pe Ion Ghiţulescu etalonul Radioului, aşa cum îi consider pe Ioan Chirilă numărul unu în presa scrisă sportivă, iar pe Cristian Ţopescu un etalon în ceea ce priveşte televiziunea de sport din România. Mi s-a pă­rut întotdeauna ceva deosebit să pot fi prieten cu aceşti oameni. Asta a demonstrat că oameni cu profesii diferite pot avea preocupări comune sau teme de discuţie comune, unele care îi îmbogăţesc spiritual. Iar aceşti trei oameni au dominat presa sportivă din România şi asta e părerea multora care i-au cunoscut.

Lansarea pe piaţă are loc printr-un şir de evenimente ce au început la Sala Radio, în prezenţa protagoniştilor cărţii, apoi, de luni 13 noiembrie la chioşcurile de presă, promovată de echipa de la Gazeta Sporturilor şi gsp.ro, precum şi la Târgul Gaudeamus (22-26 noiembrie, Pavilionul central ”Romexpo”).

Cărţile sunt disponibile de asemenea pe site-ul editurii Cuantic, în reţeaua Cărtureşti, pe emag.ro, librex.ro, libris.ro, librarie.net, elefant.ro, Librăria Mihai Eminescu Bucureşti, reţeaua Centrului de librării Bucureşti, Librăria Bookstory Cluj.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici