FC Barcelona va alege astăzi un nou preşedinte. Clubul este pe cale să devină un instrument al mişcării separatiste din Catalonia

FC Barcelona spune că este „mai mult decât un club”, o afirmaţie menită să arate că identitatea şi cultura sa catalană depăşesc fotbalul. Motto-ul ar putea fi pe punctul de a căpăta o semnificaţie mai largă, pe măsură ce clubul se implică mai profund în politică, relatează Bloomberg.

1244 afișări
Imaginea articolului FC Barcelona va alege astăzi un nou preşedinte. Clubul este pe cale să devină un instrument al mişcării separatiste din Catalonia

FC Barcelona va alege astăzi un nou preşedinte. Clubul este pe cale să devină un instrument al mişcării separatiste din Catalonia

Cel mai mare club din lume după venituri va organiza alegeri duminică pentru a alege un nou preşedinte. Rezultatul ar putea avea o influenţă asupra viitorului mişcării de independenţă a Cataloniei.

Dar echipa este încă considerată ultima mare instituţie catalană care rămâne, în mare parte, în afara influenţei secesioniştilor.

În timpul campaniei de alegere a unui nou preşedinte al clubului, candidaţii au evitat în cea mai mare parte să vorbească public despre problema catalană. În spatele scenei, însă, se fac eforturi pentru a se asigura că oricine câştigă va fi aliniat ferm cauzei separatiste, potrivit unei persoane familiare cu planul.

„Într-o ţară în care politica este la fel de vorace ca şi în Catalonia, unde există un comportament răzbunător şi fratricid în atâtea lucruri, nu este de mirare că Barca a devenit o putere disputată”, a spus Ramon Miravitllas, autorul cărţii din 2013„ Rolul politic al Barcăi. " "Pentru cei care favorizează independenţa, Barca trebuie să fie un atacant care joacă împotriva altor forţe dincolo de fotbal."

Cele două principale partide pro-independenţă - Esquerra Republicana şi Junts per Catalunya - negociază în prezent pentru a forma un guvern în regiune după alegerile de luna trecută. În timp ce Esquerra pare să conducă administraţia, Junts, mai radical, pare să aibă avantajul în cursa pentru cine va conduce Barcelona.

Liderul partidului, fostul preşedinte regional Carles Puigdemont, urmăreşte personal evoluţia alegerilor. El se află în exil auto-proclamat în Belgia, după eşecul demersului pentru independenţă din octombrie 2017, care a divizat şi fotbalul spaniol şi naţiunea.

Junts este interesat să folosească Barcelona pentru a dezvolta conţinut de televiziune, potrivit unei persoane familiare cu activitatea partidului. Clubul deţine un canal de televiziune şi are un studio de conţinut, Barca Studios, cu capacitatea de a furniza servicii de streaming.

Puigdemont şi aliaţii săi colaborează cu Joan Laporta, favoritul cursei pentru conducerea clubului de fotbal. Apropiaţii lui Puigdemont au ajutat la strângerea garanţiilor financiare necesare echipei lui Laporta, în valoare de 100 de milioane de euro şi au solicitat ajutorul unui executiv de la una dintre principalele bănci din Catalunia, potrivit sursei citate.

În cazul în care va câştiga, Laporta se va confrunta cu starea clubului, cu datorii de aproximativ 1 miliard de euro şi cu probeleme de lichiditate. Fostul preşedinte Josep Maria Bartomeu şi trei alţi directori au fost arestaţi în această săptămână într-o investigaţie legată de utilizarea fondurilor clubului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici