FC Dinamo se delimitează de suporterii rasişti

FC Dinamo a publicat pe site-ul oficial o scrisoare deschisă adresată Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării şi FC Rapid în care precizează că se delimitează faţă de scandările cu caracter rasist ale suporterilor şi face apel către fani să renunţe la astfel de manifestări.

5 afișări

"Miercuri, la Piteşti, în sferturile de finală ale Cupei României, în prezenţa suporterilor ambelor echipe, a avut loc meciul dintre Dinamo Bucureşti şi Rapid Bucureşti, încheiat cu scorul de 4-2 în favoarea formaţiei din Şoseaua Ştefan cel Mare. FC Dinamo Bucureşti, în calitate de organizator, a beneficiat de o foarte bună colaborare din partea clubului FC Argeş şi a altor factori care au contribuit la bună desfăşurare a partidei. În timpul meciului suporterii ambelor echipe au recurs la unele scandări pe care le dezaprobăm! Ne delimităm fără echivoc de scandările unor grupuri de spectatori, care au avut loc în zonă rezervată suporterilor dinamovişti şi care au fost interpretate că având un caracter discriminatoriu sau conţinând elemente rasiale. Facem precizarea că un meci de fotbal prin natura sa reprezintă un eveniment în care participanţii (spectatorii) nu sunt adepţii teoriei social-politice care susţine inegalitatea biologică şi intelectuală a raselor umane", se arată în scrisoarea FC Dinamo.

Semnatarii scrisorii consideră că scandările fanilor dinamovişti fac parte dintr-un arsenal specific şi nu sunt manifestări rasiale: "FC Dinamo este străin de asemenea atitudini şi face cunoscut public că în rândul angajaţilor săi şi a lotului de jucători se regăsesc cetăţeni de diferite etnii şi că nu practică nicio discriminare pe criterii etnice. Pe de altă parte, precizăm că între suporterii echipei Dinamo, prezenţi la meciuri sau în faţă televizoarelor, se regăsesc zeci de mii de cetăţeni care aparţin altor etnii. Precizăm încă o dată că scandările reciproce ale suporterilor noştri şi cei rapidişti aparţin unui arsenal «specific», nu au fost niciodată şi nu se doresc a fi manifestări rasiale. Cu toate acestea pentru a evita orice speculaţii prezente sau viitoare, inclusiv din partea celor care nu ştiu să piardă, a se vedea conducerea FC Rapid, facem apel la suporterii dinamovişti să renunţe pe viitor la orice manifestare care ar putea fi interpretată în defavoarea lor sau a clubului".

Echipa Dinamo ar putea pierde la masa verde partida cu Rapid, contând pentru sferturile de finală ale Cupei României, scor 4-2 pe teren, din cauza scandărilor cu caracter rasist ale fanilor dinamovişti la adresa celor rapidişti, au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul FRF.

Fanii dinamovişti au afişat mai multe bannere cu tentă rasistă la adresa celor rapidişti, printre care: "Din nou pe stadion miroase a esenţă de rom", "Vrabia mălai visează", "Nu toţi ţiganii sunt rapidişti, dar toţi rapidiştii sunt ţigani". De asemenea, suporterii dinamovişti au scandat şi au insultat verbal fanii adversarilor: "Luaţi-vă zborul!", "Nespălaţilor", "Cât e scorul, ciorilor?", "Noapte bună, ciorilor!", "Zburaţi acasă!" şi "Antonescu de trăia pe ţigani îi omora".

"Dacă bannerele pot fi interpretate ca având o tentă de ironie, scandarea în care este amintit numele lui Ion Antonescu îi poate face pe dinamovişti să piardă partida la masa verde", au spus sursele citate.

FC Rapid solicită Comisiei de Disciplină a FRF sancţionarea FC Dinamo cu depunctarea şi suspendarea terenului propriu pentru scandările rasiste ale suporterilor alb-roşii la meciul direct din sferturile de finală ale Cupei României, a declarat, agenţiei MEDIAFAX, directorul general Grigore Sichitiu.

Echipa Rapid a pierdut, miercuri, cu scorul de 2-4, partida cu Dinamo, disputată la Piteşti, în sferturile de finală ale Cupei României. În semifinale, Dinamo ar urma să întâlnească, la 29 aprilie, formaţia FC Timişoara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici