FOCUS: Doliu, apoi o mare sărbătoare canadiană

Decesul tânărului sportiv georgian Nodar Kumaritashvili va umbri pentru totdeaunua amintirea Jocurilor Olimpice de la Vancouver, însă ele vor rămâne totuşi nişte Jocuri ale sărbătorii şi entuziasmului unui oraş pătruns de spiritul olimpic aşa cum puţine au fost înaintea lui.

17 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Doliu, apoi o mare sărbătoare canadiană

Doliu, apoi o mare sărbătoare canadiană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Doliu înaintea sărbătorii. Cu câteva ore înaintea ceremoniei de deschidere, decesul georgianului Nodar Kumaritashvili, aruncat de pe pistă în timpul antrenamentelor pentru probia de sanie de la JO, a aruncat familia olimpică în doliu. Pe parcursul întregii Olimpiade s-a discutat aprins despre securitatea mortalului topogan de gheaţă, unde accidentele s-au succedat, în special în probele de bob.

Mai multe anchete sunt în desfăşurare, iar Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a anunţat că doreşte ca regulile competiţiei să fie puse la punct, în special în ceea ce priveşte numărul de coborâri pe care le poate efectua un sportiv în timpul antrenamentelor şi criteriile de calificare pentru JO, pentru ca toţi sportivii participanţi să fie la nivelul solicitat.

Puţine staruri, mulţi campioni. Jocurile de la Vancouver nu au avut un Usain Bolt sau Michael Phelps al lor, aşa cum s-a întâmplat la Olimpiada de la Beijing. Starurile aşteptate, Ole Einar Bjoerndalen la biathlon, Lindsey Vonn la schi alpin sau Petter Northug la schi fond, nu au dominat disciplinele respective. Dar, câţiva campioni au reuşit totuşi să impresioneze: elveţianul Simon Ammann, care a reuşit două medalii de aur la sărituri cu schiurile la opt ani după o performanţă similară la Salt Lake City, sud-coreenca de 19 ani Kim Yu-na, care a atins perfecţiunea la patinaj artistic, sau sportiva norvegiană Marit Bjoergen, triplă medaliată cu aur în probele de schi fond.

Un oraş transfigurat. Vancouver, denumit "no-fun city" ("oraşul fără distracţie"), s-a transformat într-un loc de sărbătoare în cele 15 zile ale Olimpiadei. Ziua, sute de oameni au stat la coadă timp de câteva ore doar pentru a vedea de aproape flacăra olimpică sau pentru a cumpăra câteva suveniruri. Seara, suporterii echipelor de hochei pe gheaţă au animat străzile oraşului. Jacques Rogge, preşedintele CIO, s-a arătat entuziasmat de această ambianţă: "Vancouver este plin de oameni fericiţi. Nu am văzut niciodată un oraş care să îmbrăţişeze JO de iarnă de o asemenea manieră".

Întârzieri, incidente, violenţă. Amânările din probele de schi, câteva erori de organizare şi o operaţiune violentă a unui număr restrâns de "anti-olimpici" au făcut ca organizatorii să fie destul de criticaţi în primele zile ale competiţiei. Dând dovadă de pragmatism, membrii Comitetului de organizare a JO de la Vancouver (Covan) s-au străduit să îmbunătăţească lucrurile, iar sentimentul de sărbătoare a sfârşit prin a se impune.

Dopaj. Deşi s-au efectuat aproximativ 2.000 de teste antidoping, niciun caz pozitiv nu a fost descoperit cu două zile înainte de închiderea Olimpiadei. Puterile sportive s-au declarat mulţumite, dar nu strigă încă «Victorie». Jacques Rogge rămâne prudent: "Nu sunt naiv, avem îndoieli privind metodele de dopaj care nu pot fi încă detectate, cum ar fi transfuzia homologă de sânge. Dar, vreau să reamintesc că vom păstra eşantioanele timp de opt ani. Situaţia finală de la JO de la Vancouver se va cunoaşte în februarie 2018".

Olimpiada de la Vancouver se va încheia duminică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici