FOCUS: Ecuador, un adversar facil pentru echipa de Cupa Davis a României

România a avut din nou noroc în Cupa Davis şi va întâlni, pe teren propriu, Ecuadorul, cel mai accesibil adversar dintre echipele aflate în urna capilor de serie la tragerea la sorţi a partidelor din cadrul barajului pentru promovarea în Grupa Mondială a Cupei Davis.

17 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Ecuador, un adversar facil pentru echipa de Cupa Davis a României

Ecuador, un adversar facil pentru echipa de Cupa Davis a României (Imagine: Sebastian Sascau/Mediafax Foto)

România a evitat, astfel, adversari foarte puternici în această fază, cum ar fi SUA, Elveţia, Germania sau Suedia, precum şi disputarea meciului în deplasare.

"Baza" formaţiei Ecuadorului este formată de fraţii Nicolas şi Giovanni Lapentti, jucători care evoluează atât la simplu, cât şi la dublu. Veteranul Nicolas Lapentti (33 de ani) este jucătorul ecuadorian clasat cel mai bine în ATP, pe locul 128, în timp ce fratele său, în vârstă de 27 de ani, îl urmează în ierarhia tenismenilor din statul sud-american, pe locul 251.

Totuşi, cei doi formează o echipă experimentată în Cupa Davis. Nicolas Lapentti joacă de 17 în acestă competiţie, perioadă în care a evoluat în 38 de întâlniri, având în palmares 61 de victorii (20 la simplu) şi 34 de înfrângeri (18 la dublu), un record pentru ţara sa (la egalitate cu Andreas Gomez).

În acest an, Ecuadorul a jucat în primul tur al Grupei Mondiale, dar a pierdut, scor 0-5, partida disputată în deplasare, la Varazdin, cu Croaţia, echipă din care au făcut parte Marin Cilici şi Ivo Karlovici.

Ecuadorienii au obţinut calificarea în Grupa Mondială în 2009, după ce au învins Canada (scor 3-2), Peru (scor 4-1) şi, la baraj, Brazilia (scor 3-2).

România s-a mai întâlnit o dată cu naţionala Ecuadorului, la Quito, în 2003, tot în barajul pentru Grupa Mondială, iar Victor Hănescu, Răzvan Sabău, Horia Tecău şi Florin Mergea au obţinut atunci o victorie dramatică, scor 3-2, în faţa "eternilor" fraţi Lapentti şi în faţa unui public vulcanic, după meciuri maraton de cinci seturi.

Hănescu a trecut de Giovanni Lapentti, cu scor 7-6 (3), 6-7 (5), 7-6 (5), 6-7 (1), 6-4, dar a fost învins, în aproape cinci ore de joc, de Nicolas, cu scorul de 6-4, 6-7 (4), 6-7 (5), 7-6 (13), 6-3. Sabău a fost învins de Nicolas Lapentti, cu scorul de 6-2, 6-4, 3-6, 4-6, 6-3, însă a adus victoria României după ce l-a depăşit pe Giovanni Lapentti, cu scorul de 6-4, 3-6, 6-4, 5-7, 7-5. O mare surpriză a fost produsă de dublul Mergea/Tecău, cei doi români de doar 18 ani pe atunci depăşindu-i pe fraţi Lapentti, cu scorul de 7-6 (2), 1-6, 6-3, 3-6, 13-11, după o partidă care a durat patru ore şi 15 minute.

De-a lungul timpului, Hănescu, acum pe locul 38 ATP, s-a mai întâlnit o singură dată cu Nicolas Lapentti, anul trecut în turul întâi al turneului de la Kitzbuhel, când românul a câştigat cu scorul de 6-7 (6), 6-3, 7-5. Victor Crivoi (locul 159 ATP) l-a învins pe Nicoals Lapentti, cu scorul de 6-3, 6-4, tot anul trecut, în calificările turnelui Masters de la Roma.

În afara partidei cu Hănescu de la Quito, Giovanni Lapentti nu a mai jucat la simplu cu vreunul dintre actualii componenţi ai echipei României, Victor Crivoi, Adrian Ungur (locul 168 ATP) şi Marius Copil (locul 362 ATP).

Raul Viver a fost în 2003 şi este şi acum căpitanul nejucător al Ecuadorului. Din lotul acestei echipe mai fac parte Ivan Endara (22 de ani, locul 435 ATP) şi Julio Cesar Campozano (24 de ani, locul 460 ATP).

Echipa României va întâlni reprezentativa Ecuadorului în barajul pentru promovarea în Grupa Mondială a Cupei Davis, s-a stabilit, marţi, în urma tragerii la sorţi efectuate la Londra. Partida se va disputa în perioada 17-19 septembrie, în România.

Play-off-ul pentru Grupa Mondială va avea loc chiar înaintea turneului Open România, care se va disputa la Bucureşti, în perioada 20-26 septembrie.

România a ajuns la baraj învingând, la sfârşitul săptămânii trecute, echipa Ucrainei, scor 3-1, în turul al doilea al Grupei I a Zonei Euro-africane.

Material de Adrian Petculescu, adi.petculescu@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici