FOCUS: Vettel alungă ghinionul şi obţine prima sa victorie în acest sezon

Pilotul Sebastian Vettel a obţinut, duminică, prima sa victorie în acest sezon al Formulei 1, după ce a câştigat într-o manieră clară Marele Premiu al Malaysiei, germanul şi echipa Red Bull reuşind să depăşească problemele tehnice care i-au împiedicat să se impună şi în primele două etape din 2010.

31 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Vettel alungă ghinionul şi obţine prima sa victorie în acest sezon

Vettel alungă ghinionul şi obţine prima sa victorie în acest sezon (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Vettel a ocupat prima poziţie pe grila de start atât la Marele Premiu al Bahrainului, cât şi la cursa următoare, cea din Australia, dar rezultatele sale au fost dezamăgitoare. El nu a reuşit decât un loc patru în primul Grand Prix al sezonului, la Sakhir, şi a abandonat la Melbourne, fiind trădat de fiecare dată de monopostul său Red Bull. În Malaysia, Vettel şi-a luat revanşa, impunându-se după o cursă pe care a controlat-o din primul până-n ultimul tur, deşi acum a plecat de pe poziţia a treia a grilei de start.

Competiţia de la Sepang s-a desfăşurat, duminică, pe o vreme bună, după ce ploia torenţială afectase, cu o zi înainte, calificările Grand Prix-ului malaysian, soldate cu trimiterea unor piloţi valoroşi în coada grilei de start: Jenson Button (locul 17), Lewis Hamilton (locul 20), ambii de la McLaren-Mercedes, Fernando Alonso (locul 19) şi Felipe Massa (locul 21), ultimii doi de la Ferrari. Toţi patru au plătit tribut aprecierii greşite a condiţiilor meteo, astfel că au fost eliminaţi încă din prima repriză a calificărilor.

Startul a fost unul fără incidente, iar protagonistul primelor sute de metri a fost Vettel, cel care i-a depăşit pe Nico Rosberg (Mercedes), locul doi pe grilă, şi pe coechipierul său, Mark Webber, plecat din pole-position. Noua ierarhie formată astfel - Vettel, Webber, Rosberg - s-a regăsit şi pe podiumul de premiere, cei trei nefiind jenaţi de nimeni pe toată durata cursei. Şi următorii doi clasaţi la final, Robert Kubica (Renault, locul 6 la start) şi Adrian Sutil (Force India, locul 4 la start) şi-au menţinut până la linia de sosire poziţiile pe care le-au dobândit în primul tur: a patra, respectiv a cincea.

Momentele de acţiune la Sepang, nu foarte multe, au fost asigurate de Hamilton, Massa, Alonso şi Button. În primele patru tururi, Hamilton a ajuns de pe locul 20 ocupat la start până pe 10, în turul 15 a fost pe poziţia a şasea, iar în turul 25 s-a postat în spatele liderului Vettel, beneficiind de opririle la boxe ale mai multor adversari. După ce a trecut şi el pe la standurile echipei McLaren, a ajuns pe locul şase, pe care şi l-a păstrat până la final.

Uşor, uşor, Button, Massa şi Alonso au urcat şi ei în Top 10, iar luptele duse de pilotul britanic cu rivalii de la Ferrari au mai agitat un pic ierarhiile pe circuit. În cele din urmă, Massa şi Button au terminat pe locul 7, respectiv 8, dar motorul monopostului lui Alonso a cedat şi spaniolul a abandonat într-un nor de fum, cu mai puţin de două tururi înainte de final, când încerca din răsputeri să-l depăşească pe pilotul de la McLaren.

Michael Schumacher a abandonat şi el, în turul zece, din cauza unor probleme înregsitrate la una dintre roţile din spate ale monopostului său Mercedes.

Grila piloţilor care au obţinut puncte la Sepang a fost completată de Jaime Alguersuari de la Toro Rosso (locul 9) şi Nico Hulkenberg de la Williams (locul zece), ultimul obţinând astfel primul punct din cariera sa în Formula 1, începută în acest an.

Rezultatele Marelui Premiu al Malaysiei au produs schimbări importante în ierarhia generală a piloţilor, care arată o luptă foarte strânsă între principalii favoriţi. Astfel, Massa a preluat conducerea în clasament de la coechipierul său Alonso, adunând 39 de puncte. Pe locurile următoare se situează Alonso şi Vettel, ambii cu 37 de puncte, apoi Button şi Rosberg, fiecare cu câte cu 35 de puncte, Hamilton (31 de puncte) şi Kubica (30 de puncte).

La constructori, continuă să conducă Ferrari, cu 76 de puncte, scuderia fiind urmată de McLaren-Mercedes, cu 66 de puncte, Red Bull, cu 61 de puncte, şi Mercedes, cu 44 de puncte.

Următoarea cursă, Marele Premiu al Chinei, va avea loc în 18 aprilie, la Shanghai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici