Formula 1: Mercedes a înăbuşit "revoluţia" Ferrari

Britanicul Lewis Hamilton a dominat autoritar Marele Premiu al Japoniei şi a câştigat a doua oară consecutiv la Suzuka, urmat de germanul Nico Rosberg, care a completat "dubla" Mercedes, a opta în 2015, astfel că "revoluţia" rivalilor de la Ferrari a luat sfârşit în numai o săptămână

1147 afișări
Imaginea articolului Formula 1: Mercedes a înăbuşit "revoluţia" Ferrari

Formula 1: Mercedes a înăbuşit "revoluţia" Ferrari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Duminica trecută, niciun pilot Mercedes nu urca pe podium la Singapore, în timp ce Sebastian Vettel, locul 1, şi Kimi Raikkonen, locul 3, desfăceau sticlele de şampanie şi păreau să anunţe un reviriment Ferrari pentru finalul sezonului.

La Suzuka, pe un circuit mai potrivit monoposturilor puternice, Hamilton a tranşat fără milă în favoarea sa o cursă pe care a condus-o de la un capăt la altul, deşi nu a plecat din pole position. Sâmbătă, Rosberg a fost cel mai rapid în calificări, dar sesiunea a fost oprită cu 36 de secunde înainte de final din cauza unui accident suferit de Danil Kviat de la Red Bull. În momentul incidentului, piloţii erau în plin avânt pentru a stabili componenţa grilei şi Hamilton ar fi putut trece pe primul loc. Deoarece turul rapid din final a fost oprit cu steaguri roşii, ordinea în cursă a fost cea din partea de început a Q3, când Hamilton a comis o mică eroare, ce i-a permis colegului său să fie mai rapid cu 76 de miimi de secundă.

Ferrari nu a fost în Top 3 în calificări, pentru că Vettel a fost mai lent ca Valtteri Bottas (Williams - locul 3), iar Raikkonen decât Felipe Massa (Williams - locul 5).

Startul a fot momentul cel mai important la Suzuka, restul cursei fiind o luptă a strategiilor şi a protejării pneurilor şi nu un duel roată la roată. Hamilton a pornit agresiv l-a stingerea luminilor roşii ale semafoarelor, l-a împins uşor către exteriorul pistei pe Rosberg şi a trecut la conducere. Germanul a pierdut aderenţa şi a fost întrecut atât de Vettel, cât şi de Bottas.

Lui Rosberg nu i-a plăcut atacul colegului său, spunând că a fost nevoit să evite un contact. "Nu ştiu dacă el a fost pe trasa ideală. I-am văzut roata din faţă lângă mine şi a fost suficient ca să mă facă să mă feresc", a declarat germanul, după cursă.

Mai în spate, Raikkonen a speculat startul lent al lui Massa şi a urcat pe locul 5. Brazilianul şi Daniel Ricciardo de la Red Bull, locul 7 pe grilă, au fost implicaţi într-un lanţ de atingeri cu alte monoposturi. Ambii au suferit pene de cauciuc la maşinile lor şi au fost nevoiţi să treacă pe la boxe, ieşind definitiv din lupta pentru puncte.

După prima intrare la boxe, Rosberg l-a întrecut pe Bottas, în unica depăşire pe pistă din Top 5 după start şi a urcat pe locul 3. După a doua intrare la boxe, germanul a mai câştigat o poziţie, a doua, deţinută până atunci de conaţionalul său de la Ferrari, Vettel, şi a ajuns în spatele lui Hamilton. La rândul lui, Raikkonen l-a întrecut pe Bottas după a doua trecere pe la boxe. Astfel s-a stabilit ordinea finală a cursei: Hamilton, Rosberg, Vettel, Raikkonen, Bottas.

Nico Hulkenberg de la Force India a terminat pe poziţia a şasea, după ce a fost al 14-lea la start. Locuri în puncte au mai ocupat în ordine francezul Romain Grosjean, venezuelanul Pastor Maldonado (ambii Lotus), olandezul Max Verstappen (Toro Rosso) şi spaniolul Carlos Sainz jr (ambii Toro Rosso).

În urmă cu zece ani, Fernando Alonso sărbătorea la Suzuka primul său titlu mondial. Acum, concurând pentru McLaren-Honda, spaniolul a fost al 11-lea şi nu şi-a ascuns dezamăgirea pentru pachetul tehnic pe care îl are la dispoziţie. "Am fost depăşit pe linia dreaptă ca şi cum aş fi fost într-o maşină GP2. Este jenant, foarte jenant", le-a transmis Alonso prin radio mecanicilor de la McLaren. Dublul campion mondial este plătit cu 40 de milioane de dolari pe an la echipa de la Woking, însă el ar putea pleca la finalul sezonul, chiar dacă mai are doi ani de contract. Pe terenul propriu al Honda, Jenson Button, al doilea pilot McLaren, a ocupat locul 16.

Marele Premiu al Japoniei s-a desfăşurat pe o vreme însorită şi pe o temperatură de 27 de grade Celsius. Condiţii diferite total faţă de cele de anul trecut, când o ploaie torenţială a contribuit la accidentul grav suferit de Jules Bianchi de la Marussia. Francezul s-a stins din viaţă la nouă luni de la acea cursă, într-un spital din Nisa, în urma rănilor suferite la cap. În acest week-end, echipa Manor, urmaşa Marussia, i-a adus un omagiu lui Bianchi la Suzuka

Pentru Hamilton, victoria de duminică a fost a opta din acest sezon şi a 41-a din carieră, el egalând astfel numărul de succese obţinute de legendarul Ayrton Senna. Cu cinci etape înainte de final, Lewis Hamilton (277 de puncte) şi-a extins la 48 de puncte avantajul faţă de Rosberg (229), în clasamentul piloţilor. Pe locul 3 se situează Vettel, cu 218 puncte. La constructori, Mercedes este aproape de un nou titlu mondial, cu cele 506 puncte acumulate. Ferrari are 337 de puncte, iar Williams 208.

Următoarea etapă a Campionatului Mondial de Formula 1 va avea loc, la 11 octombrie, la Sochi, pe un circuit care va găzdui în premieră Marele Premiu al Rusiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici