Le Monde: Diack a recunoscut că a primit bani de la un apropiat al lui Putin în schimbul tăcerii sale în cazurile atleţilor ruşi dopaţi

Fostul preşedinte al IAAF Lamine Diack a recunoscut că a primit suma de 1,5 milioane de euro de la un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, pentru a ignora cazurile de dopaj în care erau implicaţi sportivi ruşi, senegalezul precizând că a folosit banii pentru a finanţa opoziţia din ţara sa.

169 afișări
Imaginea articolului Le Monde: Diack a recunoscut că a primit bani de la un apropiat al lui Putin în schimbul tăcerii sale în cazurile atleţilor ruşi dopaţi

Le Monde: Diack a recunoscut că a primit bani de la un apropiat al lui Putin în schimbul tăcerii sale în cazurile atleţilor ruşi dopaţi

Cotidianul Le Monde a publicat pasaje din interogatoriul la care a fost supus fostul preşedinte al federaţiei internaţionale de atletism, la 3 noiembrie, de justiţia franceză, informează gazzetta.it.

Potrivit sursei citate, Diack susţine că a ajuns la un acord cu Valentin Balahnicev, un apropiat al lui Putin şi fost preşedinte al Federaţiei Ruse de Atletism, să ignore cazurile atleţilor ruşi dopaţi, cel puţin până la Campionatele Mondiale din 2013, de la Moscova, în schimbul sumei de 1,5 milioane de euro pentru finanţarea opoziţiei din Senegal în campania electorală din 2012.

Un rival al preşedintelui Abdoulaye Wade, a explicat Diack, avea nevoie de bani pentru a-şi finanţa campania electorală la nivel local. "Era problema atleţilor dopaţi şi a Campioantelor Mondiale din Rusia, aşa că am ajuns la un acord şi Rusia a finaţat totul. Balahnicev a organizat totul, cu intervenţia fiului meu Papa Massata", a spus Diack.

Valentin Balahnicev a negat acuzaţiile, iar avocaţii lui Diack nu au dorit să comenteze acest acord, care, potrivit Le Monde, "a fost făcut la finalul anului 2011, cu trei luni înaintea alegerilor prezidenţiale din Senegal. "Şi când i-am cerut ajutor lui Balahnicev i-am spus că pentru a câştiga alegerile avem nevoie de 1,5 milioane de euro. Iar el mi-a răspuns că nu e o problemă şi că încearcă să-i găsească", a afirmat Diack.

La scurt timp, preşedintele Wade a fost învins în alegeri de Macky Sall, care apoi l-a făcut pe Diack "comandant al Ordinului Leului", în luna august.

Fostul preşedintele al IAAF Lamine Diack a fost reţinut în Franţa, la începutul lunii noiembrie, pentru corupţie şi spălare de bani. Potrivit procurorilor francezi, Diack este bănuit că a primit, în 2011, mită pentru a ascunde testele antidoping pozitive ale unor atleţi ruşi. Fostul atlet senegalez, în vârstă de 82 de ani, a ocupat funcţia de preşedinte al IAAF între noiembrie 1999 şi august 2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici