Lewis Hamilton a obţinut în China a 35-a victorie din carieră

Campionul mondial en titre, britanicul Lewis Hamilton de la Mercedes, a obţinut, duminică, al patrulea succes pe circuitul de la Shanghai şi al 35-la din carieră, într-o cursă încheiată practic cu trei tururi înainte de final.

129 afișări
Imaginea articolului Lewis Hamilton a obţinut în China a 35-a victorie din carieră

Lewis Hamilton a obţinut în China a 35-a victorie din carieră (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Deşi piloţii au parcurs toate cele 56 de tururi ale Marelui Premiu al Chinei, din turul 53 ei nu au mai avut voie să se depăşească, din cauza prezenţei unui monopost abandonat pe linia dreaptă din faţa boxelor.

Cel mai tânăr pilot din istoria Formulei 1, olandezul Max Verstappen de la Toro Rosso, rula către o clasare în puncte, pe locul opt, când, în turul 53, o problemă la cutia de viteze a monopostului său l-a forţat să-şi abandoneze maşina pe linia dreaptă din faţa standurilor. Comisarii FIA au trimis pe pistă safety car-ul, care a neutralizat cursa. Monopostul Toro Rosso a fost scos cu greutate în afara pistei, astfel că piloţii nu au mai avut permisiunea să se întreacă.

Maşina de securitate a ieşit de pe pistă cu puţin timp înainte ca Lewis Hamilton să treacă linia de sosire, dar mesajul de la centrul de control al cursei a fost clar: fără depăşiri!

Până în acel moment, Marele Premiu al Chinei nu a oferit prea mult spectacol. De altfel, ierarhia finală a primilor opt piloţi a fost aceeaşi cu cea înregistrată la sfârşitul primului tur.

Hamilton şi-a postat monopostul pe prima poziţie a grilei, situată pe partea stângă a pistei, cu botul înclinat spre dreapta, ca să-i poată tăia calea coechipierului său, Nico Rosberg, ocupantul locul doi în calificări. Britanicul şi-a păstrat cu uşurinţă poziţia de lider după start, el fiind urmat de Rosberg şi de Sebastian Vettel de la Ferrari.

Clasaţi pe locurile 4, respectiv 5 în calificări, piloţii Williams, Felipe Massa şi Valtteri Bottas, au fost întrecuţi în primul tur de al doilea pilot Ferrari, finlandezul Kimi Raikkonen, al şaselea pe grilă.

Astfel, primii şase sportivi s-au "înşirat" pe echipe, în ordinea Hamilton, Rosberg, Vettel, Raikkonen, Massa şi Bottas. Ferrari a ţinut pasul cu Mercedes cât timp s-a rulat cu pneurile soft, cam 30 de tururi. Apoi, cu "medii", Hamilton şi Rosberg s-au distanţat de Vettel şi Raikkonen, în timp ce Massa şi Botats nu au reprezentat în niciun moment o ameninţare pentru locurile fruntaşe.

În aceste condiţii, Hamilton, cel mai rapid pilot în calificări şi în cursă, a câştigat fără probleme a doua etapă din acest an, după victoria din Australia. El s-a impus de opt ori în ultimele zece Grand Prix-uri, începând din luna septembrie 2014, de la Monza. Britanicului i-au "scăpat" doar trofeele din Brazilia (2014) şi Malaysia (2015).

Duminică, au mai punctat francezul Romain Grosjean de la Lotus-Renault, care a trecut linia de sosire al şaptelea, urmat de brazilianul Felipe Nasr de la Sauber, clasat pe locul 8. Australianul Daniel Ricciardo de la Red Bull a fost al nouălea, înaintea suedezului Marcus Ericsson de la Sauber, care a ocupat poziţia a zecea.

Piloţii McLaren-Honda, spaniolul Fernando Alonso şi britanicul Jenson Button, au avut din nou evoluţii dezamăgitoare, atât în calificări, când nu au trecut de prima repriză, cât şi în cursa de la Shanghai, ocupând poziţiile 12, respectiv 13.

După al doilea succes din 2015, Hamilton şi-a extins avansul în clasamentul general al piloţilor, în care a acumulat 68 de puncte. Vettel este al doilea, cu 55 de puncte, iar Rosberg al treilea cu 51 de puncte.

Mercedes are 119 puncte după trei etape, echipa germană fiind urmată de Ferrari, cu 79 de puncte, şi de Williams, cu 48 de puncte.

Următoarea cursă, Marele Premiu al Bahrainului, va avea loc, duminica viitoare, pe circuitul de la Sakhir.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici