Mircea Lucescu, antrenorul lui Dinamo Kiev: „Visul meu este să văd Ucraina zâmbind din nou”

Mircea Lucescu, cel mai în vârstă antrenor activ la nivel înalt în fotbalul european, a acordat un interviu publicaţiei The Guardian în vorbeşte despre prima dimineaţă de război, despre cum a ajutat jucătorii să ajungă în România şi despre visul său de a conduce din nou clubul ucrainean.

193 afișări
Imaginea articolului Mircea Lucescu, antrenorul lui Dinamo Kiev: „Visul meu este să văd Ucraina zâmbind din nou”

„M-am trezit în miez de noapte şi m-am gândit: "Ce-i cu vremea asta? Furtuni în februarie? Am auzit un zgomot uriaş şi sunetul era înfricoşător", a povestit Mircea Lucescu pentru The Guardian. „Dimineaţa, alarma m-a trezit din nou. Apoi am aflat ce se întâmplase. Era panică peste tot".

La 76 de ani, românul a scris istorie în Ucraina , petrecând 12 ani la Shakhtar Doneţk, între 2004 şi 2016, apoi acceptând o ofertă de la marea rivală Dinamo Kiev în 2020.

Cu 36 de trofee în palmares, Lucescu este al doilea cel mai decorat antrenor din fotbalul mondial, scriu scriu britanicii. El îl urmează pe Sir Alex Ferguson, cu cele 49 de trofee, şi îl devansează cu cinci trofee pe Pep Guardiola. Lucescu s-a întors în România la câteva zile după ce a avut loc invazia.

"Nu am vrut să plec. Am făcut-o doar pentru că mi-am dat seama că pot ajuta mai mult de la Bucureşti decât dacă aş fi fost cu jucătorii mei la Kiev", spune el.

Împreună cu UEFA şi cu federaţiile română şi moldoveană, Lucescu i-a ajutat pe jucătorii străini de la Dinamo şi Shakhtar să ajungă acasă prin Bucureşti.

„Ambasada României a insistat să plec, iar clubul meu a considerat şi el că trebuie să plec. Dar am vrut mai întâi să ştiu ce se va întâmpla cu băieţii mei de la echipă", spune Lucescu. Jucătorii lui Dinamo ştiau că nu vor juca în weekend, deşi s-au prezentat la antrenament în acea dimineaţă.

Fotbalul şi toate celelalte evenimente sportive fuseseră suspendate după ce starea de urgenţă fusese introdusă la nivel naţional.

„Ne-am gândit că jucătorii vor fi mai în siguranţă în tabăra de antrenament a lui Dinamo, care se află la câţiva kilometri în afara Kievului", explică Lucescu. După ce a ajuns la Bucureşti, a început să facă planuri pentru a pune în siguranţă familiile jucătorilor săi. Soţiile, părinţii şi copiii jucătorilor - peste 80 de persoane în total - au fost ajutaţi să iasă din Ucraina în două autobuze.

„Nu am fost copleşit. Cineva trebuia să facă lucrurile", spune el. „Am ajutat cum am putut, am făcut tot ce am putut pentru a asista. Familiile lor sunt în siguranţă, iar jucătorii se simt încurajaţi de acest lucru". Doi jucători de la Shakhtar, Serhiy Kryvtsov şi Taras Stepanenko, împreună cu căpitanul lui Dinamo, Sergiy Sydorchuk, au putut părăsi Ucraina deoarece erau taţi a trei copii. Lucescu le-a găsit case aproape de el.

„Sydorchuk a devenit tată pentru a patra oară în timpul şederii sale la Bucureşti, aşa că acum are o legătură specială cu oraşul".
"Ceea ce mi s-a părut greu de suportat au fost scenele la care am asistat în drumul meu spre România. Oameni cu copii îşi lăsau maşinile la kilometri distanţă de graniţă, apoi mergeau pe jos cu bagajele într-o mână şi copiii în cealaltă, sperând să ajungă mai repede la graniţă. Cozile de maşini la graniţă erau enorme", spune el.

„Încerc să mă informez, dar nu mă uit prea mult la ştiri. Mă doare sufletul când văd ce se întâmplă în Ucraina".


„Îmi doresc ca jucătorii internaţionali să formeze o echipă care să se antreneze şi să joace meciuri amicale împotriva cluburilor care nu sunt implicate în competiţiile europene. Jucătorii lui Dinamo sunt acum aproape de Lviv, se antrenează acolo. În fiecare zi, oamenii mei de acolo îmi trimit videoclipuri cu antrenamentele. Le-am cerut doar să îşi menţină condiţia fizică, să alerge puţin şi să meargă la sală".

Au existat discuţii privind încheierea sezonului ucrainean în străinătate, România, Polonia sau Italia fiind văzute ca posibile ţări gazdă.

„Mi-aş dori ca sezonul să se încheie pe teren, dar este foarte dificil în acest moment. Imaginaţi-vă că Shakhtar a pierdut mai mult de 10 jucători, cu sud-americanii întorşi acasă", spune el.

"În acest moment, nu este loc pentru rivalitate, suntem uniţi. Stăm împreună şi încercăm să ajutăm cât mai mult posibil. Acesta este singurul meu obiectiv. Am trecut prin ceva similar când lucram la Shakhtar în 2014".

Lucescu a câştigat opt titluri de campion şi şase cupe naţionale la Shakhtar, precum şi Cupa Uefa în 2009, iar în sezonul trecut a adăugat tripla cu Dinamo.

„Cred că cei care au vorbit în favoarea invaziei ar trebui să fie suspendaţi, deoarece sportul nu are nimic de-a face cu asta", a mai spus el.

"Sportul ar trebui să fie despre fair-play şi pasiune. Nu este în structura unui sportiv să valideze războiul. Cei care vorbesc despre el în mod pozitiv sunt victime ale propagandei, pur şi simplu nu poţi face asta.

Am spus că sportivii ruşi nu ar trebui să plătească preţul pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina şi mulţi m-au atacat pentru asta. Dar eu cred că sportul poate contribui la eforturile de pace.

Poate că nu o impune, dar poate deschide calea spre ceva ce ne dorim cu toţii. Ce vom face după ce se va încheia conflictul? Cum vom ajunge la pace între noi?".

Mircea Lucescu şi-a exprimat dorinţa de a reveni la echipa sa, în Ucraina, în cuda faptului că ar putea să se gândească la retragere: „Mi-e dor de rutina mea zilnică, mi-e dor de antrenamente, de băieţii mei de acolo. Sunt norocos că fiul meu este antrenorul lui PAOK în Grecia şi îi urmăresc meciurile tot timpul.

Visul meu este să văd Ucraina şi poporul ei zâmbind din nou. Atâta timp cât voi avea energie şi voi fi sănătos, nu mă voi opri niciodată".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici