„Monstrul” Erling Haaland a bătut recordul de goluri într-un sezon în Anglia

Erling Haaland a fost numit "monstru" şi "bestie" în momentul în care a doborât recordul englez de goluri marcate de un jucător din Premier League într-un sezon, după ce Manchester City a învins Bayern Munchen în Liga Campionilor.

777 afișări
Imaginea articolului „Monstrul” Erling Haaland a bătut recordul de goluri într-un sezon în Anglia

„Monstrul” Erling Haaland a bătut recordul de goluri într-un sezon în Anglia

Atacantul norvegian în vârstă de 22 de ani a marcat al treilea gol al lui City în victoria cu 3-0 din prima manşă a sferturilor de finală, atingând astfel un alt punct de referinţă în primul său sezon în fotbalul englez.

Acesta a fost cel de-al 45-lea gol al său pentru City în acest sezon, în doar al 39-lea său meci, un record pentru un jucător din Premier League în toate competiţiile.

Acesta a fost al şaselea său gol în opt meciuri împotriva campioanei Germaniei, Bayern, după ce a jucat în mod regulat împotriva bavarezilor cu Borussia Dortmund, fără să iasă vreodată învingător.

"Orice echipă trebuie să se teamă de acest jucător, pentru că este pur şi simplu un monstru. Este o bestie, felicitări lui Manchester City pentru că l-a transferat", a declarat fostul atacant al lui Bayern şi al Germaniei, Mario Gomez, pentru BT Sport.

Haaland a atins mingea doar de 28 de ori, mai puţin decât orice alt jucător titular al celor două echipe.

"Este cel mai eficient atacant pe care l-am văzut vreodată. Golurile sale sunt de neuitat", a declarat şi fostul mijlocaş englez Owen Hargreaves, care a jucat pentru Bayern şi City, citat de BBC Sport.

Fostul fundaş al lui City, Joleon Lescott, a adăugat: "Este unic. Trebuie să fie grozav pentru jucătorii de bandă să ştie că pot oricând să trimită un balon în zonă, cu care Haaland se va conecta".

Haaland are, de asemenea, şase pase de gol în acest sezon, dintre care una în acest meci, când a centrat pentru Bernardo Silva, care a dus scorul la 2-0.

Fostul atacant al lui Manchester United, Dion Dublin, a declarat la BBC Radio 5 Live: "A făcut atât de multă muncă pentru alţi jucători din joc.

"Niciodată nu are de gând să nu fie pe foaia de joc a marcatorilor, mai ales atunci când City înscrie trei goluri".

Ce reprezintă acest ultim record al lui Haaland?

De la inventarea Premier League, în 1992-93, niciun jucător nu a marcat 45 de goluri în toate competiţiile atât de repede.

Ruud van Nistelrooy a atins limita celor 44 de goluri pentru Manchester United în 2002-03, iar Mohamed Salah a făcut acelaşi lucru pentru Liverpool în 2017-18.

Atât atacantul olandez Van Nistelrooy, cât şi egipteanul Salah au avut nevoie de 52 de meciuri pentru a marca cele 44 de goluri. Haaland a doborât recordul lor în ciuda faptului că a jucat cu 13 meciuri mai puţin.


Van Nistelrooy era la al doilea sezon la United când a reuşit acest lucru, iar Salah a făcut-o în primul său an la Liverpool, dar jucase în Anglia pentru Chelsea înainte.

Ultimul jucător din prima ligă engleză care a marcat mai multe într-un sezon a fost Clive Allen de la Tottenham în 1986-87, când a ajuns la 49 de goluri în toate competiţiile pentru Tottenham.

Cele 45 de goluri ale lui Haaland depăşesc, de asemenea, precedentul său cel mai bun sezon. În 2019-20, el a înscris în total 44 de goluri, 28 pentru Salzburg şi 16 pentru Dortmund.

Acesta a fost al 11-lea său gol în Liga Campionilor din acest sezon, de asemenea un record personal. Doar Van Nistelrooy (12 în acel sezon 2002-03) a marcat vreodată mai multe pentru o echipă din Premier League.

Haaland este cel mai bun marcator al lui City într-un sezon, un record pe care l-a doborât în urmă cu aproape o lună şi pe care l-a prelungit de atunci.

Cele 38 de goluri ale lui Tommy Johnson în 1928-29 au fost recordul clubului timp de 94 de ani.

Ce alte recorduri ar putea doborî?

Haaland, care este deja unul dintre cei doar 12 jucători care au marcat 30 de goluri într-un sezon din Premier League, va doborî cu siguranţă în curând recordul de goluri într-un sezon din Premier League.

Recordul este de 34 şi îi aparţine lui Andy Cole în 1993-94 şi lui Alan Shearer în sezonul următor, ambii în decursul a 42 de meciuri.

El este la doar două goluri în spatele recordului lui Salah într-un sezon cu 38 de meciuri - 32 de goluri, stabilit în 2017-18.

Haaland mai are la dispoziţie nouă meciuri din Premier League pentru a doborî aceste recorduri.

Desigur, fotbalul nu a început în 1992 şi există recorduri pe care chiar şi pentru Haaland vor fi greu de atins.

Dixie Dean a marcat 60 de goluri în prima ligă şi 63 în toate competiţiile, pentru Everton, în 1927-28 - ambele recorduri nedoborâte până în prezent.

Dar dacă City merge până la capăt în Liga Campionilor şi în Cupa Angliei, el ar mai avea la dispoziţie încă 15 meciuri pentru a înscrie cele 18 goluri necesare pentru a doborî recordul lui Dean pentru toate competiţiile.

Probabil că momentan nu poate intra în cursa pentru doborârea recordurilor lui Lionel Messi din 2011-2012, în celelalte ligi importante din Europa. Argentinianul a înscris 50 de goluri în La Liga şi 73 în toate competiţiile pentru Barcelona în acel sezon.

În Liga Campionilor, Haaland a depăşit acum cele 10 goluri care au fost suficiente pentru a-i aduce gheata de aur din 2020-21, dar mai are nevoie de câteva pentru a egala recordul de 17 goluri al lui Cristiano Ronaldo din 2013-14.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici