Pilotul rus de Formula 1 Nikita Mazepin exclus de la Marele Premiu al Marii Britanii

  • Pilotul rus de Formula 1 Nikita Mazepin nu va avea voie să participe la Marele Premiu al Marii Britanii, în urma deciziei Motorsport UK ca răspuns la situaţia din Ucraina.
  • Pilotul echipei Haas fusese autorizat să concureze după ce FIA a confirmat că ruşii pot concura sub un steag neutru.
4190 afișări
Imaginea articolului Pilotul rus de Formula 1 Nikita Mazepin exclus de la Marele Premiu al Marii Britanii

Sursa foto: Profimedia

Dar, preşedintele Motorsport UK, David Richards, împreună cu consiliul de administraţie al organizaţiei britanice au confirmat miercuri, într-o declaraţie, că Mazepin nu va putea concura la Silverstone pe 3 iulie, dacă situaţia nu se schimbă.

„Întreaga comunitate Motorsport UK condamnă actele de război comise de Rusia şi Belarus în Ucraina şi îşi exprimă solidaritatea şi sprijinul faţă de toţi cei afectaţi de conflictul în curs de desfăşurare." A declarat Richards citat de Sky Sports.

„Suntem uniţi cu poporul ucrainean şi cu comunitatea motorsportului în urma invaziei şi a acţiunilor inacceptabile care s-au desfăşurat. Acesta este un moment în care comunitatea internaţională a sporturilor cu motor trebuie să acţioneze şi să îşi arate sprijinul faţă de poporul ucrainean şi faţă de colegii noştri de la Federatia Ucraineană de Automobilism (FAU)."

Preşedintele FIA, Mohammed bin Sulayem, a afirmat marţi, într-o declaraţie: „FIA urmăreşte cu tristeţe şi şoc evoluţiile din Ucraina şi speră într-o rezolvare rapidă şi paşnică a situaţiei actuale.

Condamnăm invazia rusă în Ucraina şi gândurile noastre sunt alături de toţi cei care suferă ca urmare a evenimentelor din Ucraina."

În declaraţie, FIA a adăugat: „Piloţii ruşi şi bieloruşi, concurenţii individuali şi oficialii vor putea să participe la competiţiile internaţionale doar în calitatea lor neutră şi sub „steagul FIA", sub rezerva unui angajament specific şi a aderării la principiile FIA de pace şi neutralitate politică."

Ca răspuns, şi în deplină conformitate cu recomandările Comitetului Olimpic Internaţional (CIO), Motorsport UK a confirmat că nicio echipă cu licenţă rusă sau bielorusă nu este autorizată să participe la competiţii de motorsport în Regatul Unit, că niciun concurent şi niciun oficial cu licenţă rusă sau bielorusă nu este autorizat să participe la evenimente de motorsport din Regatul Unit şi că niciun simbol naţional al celor două state, nicio culoare, niciun steag (pe uniformă, echipament şi maşină) nu va fi afişat la evenimentele autorizate de Motorsport UK.

Cel mai semnificativ aspect al acestei situaţii este faptul că federaţia britanică Motorsport UK adoptă o poziţie diferită faţă de federaţia internaţională FIA, care a anunţat săptămâna aceasta că este pregătită să permită piloţilor cu licenţă rusă să participe la cursele şi în campionatul lor, atât timp cât aceştia concurează sub un steag FIA.

Mazepin este, de asemenea, fiul lui Dmitri Mazepin, care este un apropiat al lui Vladimir Putin şi susţinător financiar important al echipei. Haas a înlăturat toate inscripţiile sponsorului Uralkali de pe monopost. Maşina a purtat şi culorile drapelului naţional rusesc, însă şi acestea au fost scoase în ultima zi de teste.

„Haas nu are niciun comentariu de făcut în acest moment în ceea ce priveşte viitorul lui Mazepin sau chiar cum vor proceda cu sau fără sprijinul financiar al lui Dmitry Mazepin, care este semnificativ. Ei analizează această situaţie în acest moment.”, susţin cei de la Sky Sports

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici