Preşedintele World Athletics şi Sergey Bubka colaborează în sprijinul atleţilor ucraineni

Preşedintele World Athletics, Sebastian Coe, a dezvăluit marţi că a fost în contact zilnic cu vicepreşedintele său ucrainean Sergey Bubka, cel care conduce răspunsul umanitar al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) în ţara sa natală, în timpul actualei invazii ruseşti.

113 afișări
Imaginea articolului Preşedintele World Athletics şi Sergey Bubka colaborează în sprijinul atleţilor ucraineni

Preşedintele World Athletics şi Sergey Bubka colaborează în sprijinul atleţilor ucraineni

Vorbind la Monaco după încheierea reuniunii virtuale de marţi a Consiliului Mondial de Atletism, Coe a declarat că a vorbit de două ori pe zi cu cel pe care l-a învins la limită în alegerile din 2015 pentru preşedinţie şi că World Athletics a creat un fond special pentru a ajuta la ameliorarea situaţiei dificile a atleţilor ucraineni.

El a adăugat că Bubka, un sportiv legendar pentru Ucraina, a participat la ambele zile ale reuniunii virtuale a Consiliului de la Lausanne.

„A trebuit să se scuze în diferite momente, deoarece are responsabilitatea dată de CIO de a coordona programul umanitar", a spus Coe.

„Ne-a pus pe toţi la curent cu ceea ce făcea şi suntem capabili să coordonăm, deoarece noi, cei de la World Athletics, vom structura un fond pentru a ajuta la menţinerea sportivilor ucraineni în pregătire, având în vedere circumstanţele intolerabil de dificile cu care se confruntă fie în Ucraina, fie în menţinerea unei aparenţe de program de pregătire în afara ţării.”, a mai adăugat oficialul, citat de insidethegames.biz.

„Serghei a fost la reuniunea Comitetului Executiv al CIO şi am vorbit cu el de la invazie, o dată, de două ori pe zi."

Vinerea trecută (4 martie), Bubka, care a câştigat titlul olimpic la săritura cu prăjina în 1988 şi primele trei din cele şase titluri mondiale pentru Uniunea Sovietică, a postat pe Twitter un mesaj sfidător în ucraineană, care suna astfel:

„Iubesc Ucraina mea din toată inima. Sub steagul ei am primit cele mai mari onoruri. Vom învinge!"

Atleţii din Belarus nu vor putea participa la competiţiile mondiale de atletism în viitorul apropiat, după ce ţara s-a alăturat invaziei Rusiei în Ucraina.

Rugat să comenteze sugestia că interdicţia de la World Athletics anunţată la 1 martie în urma invaziei Ucrainei ar pedepsi atleţii a căror singură crimă a fost aceea de a se fi născut sub steagul rusesc, Coe a răspuns:

"Cred că Consiliul a fost unanim în ceea ce priveşte opinia că ar fi de neconceput ca atleţii din Ucraina să fie excluşi din competiţie din motive foarte evidente - să nu poată concura într-un mediu care nu poate fi comparat, iar atleţilor din cele două naţiuni agresoare să li se acorde toate posibilităţile.

Acestea nu sunt decizii uşoare - niciunul dintre noi nu a luat această decizie cu uşurinţă. Dar acest lucru este la o scară atât de diferită şi reprezintă o provocare atât de diferită".

Coe a continuat să detalieze măsuril adoptate de Consiliu în legătură cu interdicţia impusă sportivilor din Belarus, care a fost anunţată tot la 1 martie.

„Consiliul a fost de acord să aplice sancţiuni Federaţiei de Atletism din Belarus în timp ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei, ajutat şi încurajat de Belarus, continuă", a spus el.

„Aceste sancţiuni includ interzicerea găzduirii oricărui eveniment internaţional sau european de atletism, care include World Athletics Series (WAS) şi reuniuni de o zi şi orice alte competiţii internaţionale de atletism.

Nu va exista nicio reprezentare la Congres sau în deciziile care necesită voturi speciale.

Nici o acreditare pentru a participa la orice eveniment WAS, inclusiv la Campionatele Mondiale de sală din această lună de la Belgrad sau Oregon 2022.

Nicio implicare a personalului federaţiei în niciun program oficial de dezvoltare sau profesional al World Athletics.

„Aceste sancţiuni vor intra în vigoare imediat şi vor continua în viitorul apropiat.", a concluzionat Sebastian Coe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici