Primul navigator român care a traversat solitar Atlanticul cu un velier, yachtmanul Dorel Benone, propune o competiţie la Mării Negre, de Centenar

Primul navigator român care a traversat solitar Atlanticul cu un velier, yachtmanul Dorel Benone Nacu, acum Nacou - având şi cetăţenia franceză pe lângă cea română, a propus autorităţilor organizarea unui Raliu al Mării Negre, dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri.

263 afișări
Imaginea articolului Primul navigator român care a traversat solitar Atlanticul cu un velier, yachtmanul Dorel Benone, propune o competiţie la Mării Negre, de Centenar

Primul navigator român care a traversat solitar Atlanticul cu un velier, yachtmanul Dorel Benone, propune o competiţie la Mării Negre, de Centenar

Prezent la Constanţa, Dorel Nacou a declarat, presei, că la finalul Regatei Mini-Transat 2017 a decis să propună autorităţilor române organizarea unei competiţii în Marea Neagră, în contextul Centenarului Marii Uniri.

„Am decis să propun colegilor de la Clubul Nautic Român ca împreună cu autorităţile, federaţia de yachting şi cluburile româneşti să susţină proiectul realizării unei competiţii internaţionale pe Marea Neagră, în contextul Centenarului Marii Uniri, momentul fiind unul care poate să afirme atât identitatea naţională şi vocaţia maritimă a României, cât şi solidaritatea, forţa şi competenţa navigatorilor români, proprietari de veliere. Şi cred cu toată convingerea că un astfel de proiect ar putea să fie depus pentru finanţare la Departamentul Centenar din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. De asemenea, mai cred că dacă noi românii înţelegem valoarea unui astfel de proiect şi ne motivăm, vor veni alături de noi şi vecinii din Bulgaria, Turcia, Ucraina şi poate camarazii din Franţa, ei putând să aprecieze foarte mult o astfel de cursă pe Marea Neagră, despre care se ştie că este o mare foarte dură, foarte grea pentru navigaţie, cu schimbări imprevizibile de vânt şi furtuni iscate din senin”, a declarat yachtmanul român.

Proiectul organizării „Raliului Mării Negre”, vizează o regată de anduranţă, cu mai multe clase de ambarcaţiuni, între porturile Constanţa şi Batumi, din Georgia, competiţia fiind proiectată să se desfăşoare pe un segment din Drumul Mătăsii, care străbate Marea Neagră pe toată lungimea ei între punctele cardinale Est şi Vest.

„Proiectul poate constitui suport pentru dezvoltarea circulaţiei turistice în zonă cu ocazia competiţiilor nautice”, a mai spus Dorel Nacou.

Dorel Nacou locuieşte de 26 de ani în Franţa, la Marsilia, unde a ajuns la 20 de ani. Legitimat la Clubul Nautic Român, el este primul navigator român care a traversat Atlanticul solitar, la bordul unui velier, cursa fiind finalizată anul trecut, chiar de Ziua Naţională a României.

După ce a ajuns la Marsilia, Dorel Nacou povesteşte că, neavând nicio pregătire profesională, a făcut o şcoală profesională de construcţii navale unde s-a calificat ca charpentier de marine, adică ceea ce face un marangoz.

„Tot la Marsilia am cunoscut yachtingul, pentru că în timpul liber colegii mei de muncă, prietenii francezi, asta făceau şi aşa ne-am adunat împreună şi am legat o relaţie şi mai strânsă, prin sportul cu vele”, spune el.

În 2007 a descoperit Clasa Mini, cu bărci de 6,5 metri transoceanice, şi atunci a făcut prima cursă în Mediterană, pentru ca, zece ani mai târziu, să participe, pentru prima oară sub steag românesc, la o cursă transoceanică.

„Anul trecut am participat la Cursa Mini-Transat, regată transoceanică de mare anduranţă, unde am concurat tot la Clasa Mini - Prototip, între La Rochelle (Franţa) şi Le Marin (Insulele Caraibe) cu escală la Las Palmas. Acum a fost şi prima dată când am participat într-o competiţie sub naţionalitate română”, a mai povestit yachtmanul.

El a atins punctul terminus al aventurii sale în traversarea solitară a Oceanului Atlantic, pe 1 Decembrie 2017 la ora 02.40 - ora Bucureştiului, odată cu acostarea în portul Le Marin, din Insula Martinica.

Nacou a fost ultimul concurent sosit din cursă al Regatei Mini-Transat 2017 La Boulangère, Clasa Mini 6.50, categoria Prototip, după ce a parcurs 5.000 de mile marine, dar este primul navigator român care a traversat solitar Oceanul Atlantic într-o competiţie oficială.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici