România, pentru al doilea an consecutiv fără echipe în grupele Cupei UEFA

România nu va fi reprezentată de nicio echipă în grupele Cupei UEFA în ediţia 2008-2009, pentru al doilea an consecutiv, în urma rezultatelor înregistrate de formaţiile româneşti în patidele de joi, din turul întâi al competiţiei.

26 afișări
Imaginea articolului România, pentru al doilea an consecutiv fără echipe în grupele Cupei UEFA

România, pentru al doilea an consecutiv fără echipe în grupele Cupei UEFA

Steaua a fost prima echipă din România care s-a calificat în grupele Cupei UEFA, în sezonul 2004-2005, după ce a eliminat, în primul tur, formaţia ŢSKA Sofia: 2-1 la Bucureşti şi 2-2 la Sofia. La prima ediţie în care Cupa UEFA s-a desfăşurat în sistem grupe, după primul tur, Steaua a fost repartizată în grupa B, alături de Standard Liege, Athletico Bilbao şi Parma. Echipa antrenată la acea vreme de Walter Zenga a ocupat locul trei în grupă şi s-a calificat în sferturile de finală, unde a învins deţionătoarea trofeului, Valencia, 4-3, după executarea loviturilor de departajare, dar a fost eliminată în optimi, de Villarreal, 0-0 la Bucureşti şi 0-2 în Spania.

În sezonul următor, 2005-2006, Steaua, Rapid şi Dinamo s-au calificat în grupe, de unde doar Steaua şi Rapid au izbutit să treacă de faza grupelor. De altfel, cele două formaţii s-au întâlnit în sferturile de finală ale Cupei UEFA, unde echipa din Bulevardul Ghencea, antrenată de Cosmin Olăroiu, a avut câştig de cauză, după 1-1 în Giuleşti şi 0-0 pe stadionul Naţional din complexul Lia Manoliu. Steaua a fost la un pas de calificarea în finala competiţiei, dar a fost eliminată în semifinale, de Middlesborough 1-0, la Bucureşti şi 2-4, în Anglia.

Dinamo şi Rapid au fost echipele care au reprezentat România în ediţia 2006-2007, însă doar gruparea din Şoseaua Ştefan cel Mare a obţinut calificarea în şaisprezecimile de finală, unde a fost eliminată de Benfica Lisabona. În aceeaşi fază a competiţiei, Steaua, care s-a calificat după ce a obţinut locul trei în grupele Ligii Campionilor, a fost eliminată de FC Sevilla.

În sezonul trecut, România a avut trei formaţii la startul Cupei UEFA. CFR Cluj a fost eliminată în turul doi preliminar de Anorthosis Famagusta, 1-3 în tur şi 0-0 în manşa a doua, la Nicosia, în timp ce Rapid şi Dinamo au ieşit din competiţie în turul I. Rapid a fost eliminată de FC Nurnberg, 0-0 şi 2-2, iar Dinamo de IF Elfsborg, după 1-2 la Bucureşti şi 1-0 la Elfsborg.

România a fost reprezentată de cinci echipe în ediţia actuală a Cupei UEFA: FC Vaslui, Unirea Urziceni, FC Timişoara, Rapid şi Dinamo.

Toate cele cinci formaţii au părăsit competiţia: Rapid Bucureşti a ratat calificarea în grupele Cupei UEFA, după ce a fost eliminatã de VfL Wolfsburg, 0-1 şi 1-1; Unirea Urziceni a pierdut în faţa formaţiei SV Hamburg 0-0 şi 0-2; FC Vaslui a părăsit competiţia neînvinsă, după 0-0 şi 1-1. Echipa FC Timişoara este singura formaţie care nu a reuşit să aducă niciun punct în clasamentul coeficienţilor UEFA, fiind eliminată de Partizan Belgrad 1-2, la Timişoara, şi 0-1 la Belgrad. Dinamo nu a putut trece de olandezii de la NEC Nijmegen, 0-1 şi 0-0.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici