SUA protestează faţă de "hărţuirea" a trei cetăţeni iraniano-americani de către regimul iranian

Statele Unite au cerut, miercuri, eliberarea a trei femei cu dublă cetăţenie iraniană şi americană, ţinute cu forţa în Iran, dintre care una a fost încarcerată la Teheran, protestând faţă de "hărţuirea" acestora de către regimul iranian, transmite AFP.

1 afișare

"Vrem ca ele să poată reveni la familiile lor" din Statele Unite, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Sean McCormack.

"Au existat numeroase întrebări în presă cu privire la motivele pentru care mai multe persoane sunt victimele hărţuirii din partea regimului iranian", a adăugat el. "Nu le cunosc, dar acest lucru ne oferă o idee despre regimul cu care ne confruntăm", a precizat acesta.

Washington Post şi New York Times au relatat miercuri că Haleh Esfandiari, o profesoară universitară cu dublă cetăţenie iraniană şi americană, a fost arestată marţi la Teheran şi încarcerată la închisoarea Evin, unde se află deţinuţii politici.

Esfandiari, care conduce programul de studii privind Orientul Mijlociu la Centrul Internaţional Woodrow Wilson, din Washington, locuieşte în Statele Unite de peste 25 de ani. Ea s-a deplasat în Iran, la sfârşitul anului 2006, pentru a-şi vizita mama în vârstă de 93 de ani, însă nu a mai obţinut permisiunea de a părăsi ţara.

Pe de altă parte, potrivit Washington Post, Parnaz Azima, o jurnalistă a postului oficial de radio american în limba persană, Radio Farda, a sosit în Iran, în ianuarie, pentru a-şi vedea mama bolnavă, dar nu a mai primit autorizaţie să părăsească ţara. Cotidianul nu a precizat însă dacă aceasta ar fi fost arestată.

O a treia femeie cu dublă cetăţenie, care a refuzat să-i fie dezvăluită identitatea, este reţinută în Iran în aceleaşi condiţii, a adăugat cotidianul american.

Esfandiari şi Azima "sunt amândouă bunici", a subliniat McCormack. "Nu văd de ce s-ar teme Guvernul iranian de aceste persoane", a adăugat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici