Un deputat UDMR îi răspunde lui Sandu: Nu vrem stadioane goale, ci pline de suporteri civilizaţi

Deputatul UDMR Markó Attila susţine, într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui FRF, Mircea Sandu, care a acuzat Uniunea că încearcă să obţină la FIFA o sancţiune împotriva fotbalului românesc, că formaţiunea îşi doreşte ca stadioanele să nu fie goale, ci pline cu suporteri civilizaţi.

357 afișări
Imaginea articolului Un deputat UDMR îi răspunde lui Sandu: Nu vrem stadioane goale, ci pline de suporteri civilizaţi

Un deputat UDMR îi răspunde lui Sandu: Nu vrem stadioane goale, ci pline de suporteri civilizaţi (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

"Am citit cu surprindere declaraţia dumneavoastră în legătură cu demersurile noastre faţă de unele evenimente cu tentă rasistă sau intolerantă din fotbalul românesc. Aşa cum am mai spus şi înainte, accentuez ca niciodată nu am avut intenţia şi nici scrisorile noastre nu au ca scop îndepărtarea suporterilor din stadioane. În scrisoarea adresată recent FIFA, noi chiar am salutat faptul că federaţia internaţională nu a dispus acest lucru. Suporterii civilizaţi nu au nici o vină şi nu merită o asemenea sancţiune. Suntem convinşi ca un stadion întreg nu trebuie să răspundă pentru faptele unui număr mic de suporteri", scrie Markó Attila.

El adaugă că UDMR doreşte stadioane pline de suporteri civilizaţi.

"Ceea ce am dorit şi dorim în continuare este să sensibilizăm atât FRF cât şi FIFA sau UEFA, după caz, deoarece asemenea manifestări nu îşi au locul în lumea sportului. Nu pentru sancţiuni, nu pentru război inutil, ci pentru scopul nobil şi nealterat al sportului. De aceea am spus şi în scrisoarea noastră ca pe lângă dreptul evident al FRF de a contesta decizia FIFA, am dori să vedem în paralel şi unele măsuri concrete, aici, acasă, în vederea combaterii acestui fenomen. Noi nu vrem stadioane goale ci vrem stadioane pline de suporteri civilizaţi! Şi suntem siguri ca aveţi instrumentele de a asigura acest lucru. În final, permiteţi-mi sa nu ridic mănuşa aruncată cu afirmaţia potrivit căreia mâncăm mâncare românească. Mai degrabă vă invit să stingem tăişul acestei afirmaţii cu o glumă: eu mănânc pâine cu cartofi secuieşti şi gulaş (când am ocazia să îl prepar după gustul meu). Chiar vă ofer să gustaţi", se mai arată în comunicat.

Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, că UDMR încearcă să obţină la FIFA o sancţiune împotriva fotbalului românesc, precizând că miza este în proporţie de sută la sută meciul direct cu Ungaria, din preliminariile CM 2014.

Întrebat dacă UDMR a trimis la FIFA o nouă scrisoare, în care sunt semnalate manifestări cu caracter rasist ale fanilor la meciul amical România - Trinidad Tobago, oficialul FRF a afirmat că nu are cunoştinţă de un astfel de demers, dar în acelaşi timp a menţionat că implicarea politicului în fotbal nu este normală.

"Nu ştiu de un astfel de demers, dar e vorba din punctul meu de vedere de un exces al reprezentanţilor UDMR. Se încearcă obţinerea unei sancţiuni împotriva fotbalului românesc, ceea ce nu cred că este corect. Nu este corect pentru că ei trăiesc pe acest teritoriu, aici au făcut afacerile, aici au tăiat pădurile şi mănâncă mâncare românească. Cred că ar trebui să fie mai atenţi cu ceea ce fac. E un risc pe care şi-l asumă. Dacă fac acest lucru, FIFA va deschide o nouă anchetă, pentru că e a doua oară. Nu ne ajunge că suntem cum suntem la ora actuală, mai intervine şi politicul acum. Este vorba numai de politic. Asta este. Sută la sută miza este meciul direct cu Ungaria. Ştim care e comportamentul unora dintre politicienii UDMR. E un risc pe care şi-l asumă atât personajul în discuţie cât şi instituţia", a spus Mircea Sandu, pentru MEDIAFAX.

Sandu crede că instituţiile statului ar trebui să ancheteze şi "tăierea pădurilor", nu numai cazuri din fotbal. Cu toate acestea, şeful de la Casa Fotbalului a adăugat că oamenii politici nu pot strica "relaţia excelentă" dintre federaţia română şi cea maghiară. "Nu a scris nimeni despre scandări rasiste la acel meci, nu a fost nicio reacţie. Sunt opt zile de atunci, nu a scris nimeni nimic. Este exact ceea ce intuiesc. E o acţiune a politicienilor din UDMR sau o parte dintre ei. Nu se ocupă doar de tăierea pădurilor şi consecinţele se văd acum în zone precum Harghita. Poate că instituţiile statului ar putea declanşa o anchetă şi pe partea asta, nu numai spre noi, ăştia cu fotbalul. Noi suntem într-o relaţie excepţională cu federaţia maghiară, au fost aici, au inspectat hotelurile, au inspectat stadionul, s-au purtat cu noi excepţional la Budapesta. Relaţia dintre fotbalul maghiar şi românesc este excelentă. Dacă politicienii doresc să o strice, nu au nicio şansă cu noi", a explicat Mircea Sandu.

Echipa naţională a României se află în luptă directă cu reprezentativa Ungariei pentru ocuparea locului doi în grupa D a preliminariilor care asigură participarea la barajul de calificare la CM 2014. În momentul de faţă, după şase partide disputate, România ocupă locul trei al clasamentului, la un punct în spatele Ungariei, care se află pe poziţia a doua. Cele două selecţionate se întâlnesc la 6 septembrie, pe Arena Naţională din Bucureşti, într-un meci al cărui rezultat poate decide echipa care se califică la baraj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici