WADA - peste 200 de sportivi ruşi au fost sancţionaţi în ancheta Laboratorul de la Moscova

Peste 200 de sportivi ruşi au fost sancţionaţi în cadrul anchetei Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA) privind Laboratorul de la Moscova în 2019, spun reprezentanţii agenţiei, citaţi de insidethegames.

262 afișări
Imaginea articolului WADA - peste 200 de sportivi ruşi au fost sancţionaţi în ancheta Laboratorul de la Moscova

WADA - peste 200 de sportivi ruşi au fost sancţionaţi în ancheta Laboratorul de la Moscova

WADA a anunţat că numărul sancţiunilor emise de organizaţiile antidoping (ADO) pe baza datelor şi probelor recuperate în cadrul anchetei "Operation LIMS" a atins o "bornă semnificativă", depăşind pragul de 200 de sancţiuni.

Potrivit WADA, 203 sportivi din Rusia au fost sancţionaţi de 17 ADO.

De asemenea, aceasta a dezvăluit că alţi 73 de sportivi au fost inculpaţi şi alte 182 de cazuri au rămas în curs de investigare.

Sancţiunile vin după ce echipa de informaţii şi investigaţii a WADA a lucrat în urmă cu patru ani pentru a colecta date şi probe din sistemul de gestionare a informaţiilor de laborator (LIMS) al laboratorului din Moscova.

"Succesul continuu al investigaţiei operaţiunii LIMS a WADA este o dovadă a muncii semnificative depuse de departamentele de informaţii şi investigaţii şi de afaceri juridice ale agenţiei", a declarat preşedintele WADA, Witold Bańka.

"Aş dori, de asemenea, să mulţumesc federaţiilor internaţionale şi altor organizaţii antidoping care au urmărit cu sârguinţă pachetele de probe pe care WADA le-a furnizat şi continuă să deschidă cazuri, după caz.

"WADA urmăreşte situaţia cu toate autorităţile relevante implicate în anchetă pentru a se asigura că se face dreptate pentru sportivii din întreaga lume."

Gunter Younger, directorul echipei WADA Intelligence and Investigations, a adăugat: "WADA Intelligence and Investigations este încântată că a depăşit această bornă semnificativă de 200 de cazuri sancţionate cu succes.

"Cu toate acestea, mai avem încă mult de lucru.

"Operaţiunea LIMS a necesitat o cooperare operaţională semnificativă din partea organizaţiilor antidoping şi a altor părţi interesate.

"Succesul acestei operaţiuni se datorează în mare parte investiţiei pe care WADA şi comunitatea antidoping au făcut-o în informaţii şi investigaţii şi demonstrează ceea ce se poate realiza printr-o colaborare eficientă."

Agenţia rusă antidoping (RUSADA) rămâne neconformă cu Codul mondial antidoping, după ce WADA a descoperit că a manipulat datele Laboratorului din Moscova în încercarea de a acoperi dopajul sponsorizat de stat.

Grigori Rodchenkov a fost fostul şef al Laboratorului din Moscova înainte de a fugi în Statele Unite şi de a deveni denunţător în 2015, când a furnizat o mare parte din dovezile împotriva sportivilor ruşi acuzaţi de dopaj la Jocurile Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2014 de la Soci.

Rodchenkov se ascunde în continuare într-o locaţie nedeclarată.

RUSADA a fost declarată neconformă pentru prima dată în 2015, înainte de a fi repusă în drepturi în 2018, ceea ce, potrivit WADA, a deschis calea misiunilor sale în Rusia în ianuarie şi aprilie 2019 pentru a prelua date din LIMS al laboratorului din Moscova, precum şi o serie de probe.

În urma investigaţiei, s-a constatat că unele dintre date au fost manipulate, ceea ce a dus la faptul că WADA a declarat din nou RUSADA neconformă în decembrie 2019 şi a emis un pachet de sancţiuni.

Numele, steagul şi imnul Rusiei au fost interzise la Campionatele Mondiale şi la Jocurile Olimpice, în conformitate cu sancţiunile impuse de WADA, iar ţării i s-a interzis să candideze pentru a găzdui astfel de competiţii.

Aceste pedepse au fost reduse de la patru la doi ani de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv în decembrie 2020.

Interdicţia s-a încheiat în decembrie anul trecut, dar Bańka a insistat că RUSADA a rămas în continuare neconformă şi că suspendarea sa nu va fi ridicată până când nu vor fi rezolvate o serie de probleme.

Codul mondial antidoping din 2021 nefiind complet integrat în legislaţia rusă este una dintre problemele cheie despre care WADA spune că trebuie rezolvată pentru a lua în considerare posibilitatea de a reinstitui RUSADA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
wada,
dopaj,
rusia

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici