Alerta de furtună geomagnetică severă emisă; Aurore boreale masive expuse în America de Nord

  • O furtună geomagnetică severă este în desfăşurare, cu nivelurile G4 atinse la un nivel 1-5
  • În plus, indicele KP a crescut la un 8-9 foarte mare, ceea ce ajută la afişarea masivă a aurorelor în America de Nord în această seară.
  • Potrivit Space Weather Prediction Center, aurora ar putea fi vizibilă până la sud, până în nordul Californiei, nordul Alabamei şi centrul Atlanticului central, pe cer fără nori şi fără poluare luminoasă.
2395 afișări
Imaginea articolului Alerta de furtună geomagnetică severă emisă; Aurore boreale masive expuse în America de Nord

Alerta de furtună geomagnetică severă emisă; Aurore boreale masive expuse în America de Nord

În perioada 23-24 martie, aurorele s-au răspândit în Statele Unite până în sud, până în Colorado şi New Mexico, în timpul unei furtuni geomagnetice severe (categoria G4), cea mai intensă din aproape 6 ani. Cauza furtunii este încă neclară; s-ar putea să fi fost efectul de undă al unui CME aproape ratat pe 23 martie.

„Spectacolul m-a dat pe spate!” spune Peter Hill, care a fotografiat afişajul din Rapid City, Dakota de Sud. „Aici, în cadranul de sud-vest al Dakota de Sud, nu primim foarte des aurore uluitoare, dar cu siguranţă am avut noroc de data aceasta”, spune el. „Mulţi oameni au văzut luminile pentru prima dată!”

Potrivit SpaceWeather, nu orice lumină de pe cer era aurora boreală. A mai fost şi STEVE. 
 
STEVE (Strong Thermal Emission Velocity Enhancement) arată ca o auroră, dar nu este. Fenomenul este cauzat de panglici fierbinţi (3000°C) de gaz care curg prin magnetosfera Pământului cu viteze care depăşesc 6 km/s (13.000 mph). Aceste panglici apar în timpul furtunilor geomagnetice puternice, dezvăluindu-se prin strălucirea lor mov.
 
Această furtună remarcabilă a început pe 23 martie, când unul sau mai multe CME-uri neaşteptate au trecut aproape de Pământ. Norii de furtună ar fi putut părăsi soarele în perioada 20-21 martie, când datele coronagrafului SOHO erau neobişnuit de rare. 
 
Câmpurile magnetice în urma CME-urilor au deschis o fisură în magnetosfera Pământului. Vântul solar a pătruns pentru a alimenta furtuna. „Scuturile Pământului au fost în jos” timp de aproape 24 de ore, permiţând furtunii să ajungă la categoria G4.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici