Arheologii au descoperit mormântul unui lider aztec

Arheologii care efectuează săpături în apropiere de Mexico City au descoperit un mormânt despre care cred că aparţine unui lider aztec, ceea ce ar putea însemna descoperirea uneia dintre cele mai importante comori antice, informează TimesOnline.co.uk.

140 afișări
Imaginea articolului Arheologii au descoperit mormântul unui lider aztec

Arheologii au descoperit mormântul unui lider aztec (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Arheologii au descoperit deja mai multe obiecte din aur într-un sit arheologic detectat în urma unui cutremur şi unde au început să facă săpături. Astfel, 14 obiecte din aur vor fi expuse în cadrul unei expoziţii dedicată lui Moctezuma al II-lea, ultimul mare lider aztec.

Obiectele deja descoperite ar putea proveni dintr-un tezaur mai mare. "Nu există dubii că această descoperire are potenţialul de a fi una extraordinară", a declarat Colin McEwan, directorul secţiunii dedicate celor două Americi în cadrul British Museum.

Săpăturile efectuate de arheologi sunt în mijlocul fostei capitale aztece Tenochtitlanm, în apropierea Catedral Metropolitana de la Asunción de María, care a fost construită din pietrele fostului Tempo Mayor al lui Moctezuma, distrus de spanioli în 1521. Ruinele templului au fost pierdute timp de aproape cinci secole şi descoperite accidental în 1978. Clădirile coloniale construite în jurul acestuia au făcut dificile cercetările amănunţite, însă un cutremur care a avut loc în 1985 a deschis calea pentru săpăturile din prezent.

Descoperirile făcute de arheologi par să fie ofrandele amplasate la intrarea într-un mormânt. Dintre acestea face parte o sculptură din piatră a lui Tlaltecuhtli, zeiţa Pământului.

Lorenzo López Luján, care a descoperit statueta, crede că locul în care aceasta şi celelalte obiecte se aflau reprezintă intrarea într-o cameră mortuară. Atunci când arheologii au mutat sculptura, în 2007, au descoperit patru containere pline cu peste 3.000 de obiecte, inclusiv schelete de animale, sculptura unui zeu al focului, substanţe aromate sub formă solidă şi măşti din lemn.

Alături de cele patru containere a fost descoperită o intrare, iar explorările electronice au indicat că există o anomalie în spatele acesteia, despre care López Luján crede că e un mormânt regal, deşi există sugestii că ar putea fi un loc special pentru ofrandele destinate lumii umbrelor.

Aurul a fost metalul reprezentativ al aztecilor, din punct de vedere religios, el fiind asociat şi cu statutul social al nobilimii, acest lucru reprezentând încă un indiciu care pledează în favoarea ipotezei mormântului unui lider. Dacă se va dovedi că nu este vorba de Moctezuma, care a fost ucis în 1520, atunci ar putea fi vorba de predecesorul său, Ahuitzotl, care a domnit în perioada 1486 - 1502.

Arheologii au descoperit mai multe sigilii intacte, ceea ce înseamnă că mormântul nu a fost jefuit. Între aceste sigilii, se află mai multe ofrande care blochează intrarea, inclusiv scheletul unui câine, animal care, potrivit tradiţiei, conducea sufletele morţilor în lumea de dincolo. "Există semne că, sub aceste ofrande, se află un mormânt regal", a spus López Luján.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici