- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (13.02.2009, 16:38)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Atracţia faţă de alimentele fast food a apărut în urmă cu 2 milioane de ani
Atracţia faţă de alimentele de tip fast food a apărut în urmă cu două milioane de ani, când strămoşul omului modern a dezvoltat un gust special pentru hrană bogată în calorii, pentru a satisface nevoile energetice ale creierului aflat în plină creştere, informează dailymail.co.uk.
81 afișări
Atracţia faţă de alimentele fast food a apărut în urmă cu 2 milioane de ani (Imagine: Mediafax Foto)
Potrivit cercetătorilor, dorinţa de a mânca alimente grase, bogate în sare sau zahăr, datează de două milioane de ani, dintr-o perioadă în care creierul omului a crescut rapid în dimensiune.
Pentru a satisface nevoile energetice mari ale creierului aflat în plină creştere, omul a dezvoltat o preferinţă pentru alimentele bogate în calorii. Dar, conform cercetătorilor, reprezentanţii genului Homo - strămoşii direcţi ai omului modern - au reuşit să-şi păstreze silueta datorită faptului că erau nevoiţi să îşi caute hrana.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Studiu. Schimbările climatice provocate de om au „încetinit rotația Pământului” și ar putea afecta modul în care măsurăm timpul
-
Liderul grupului de luptă multinaţional NATO-UE a fost demis şi este subiectul unei anchete de contrainformaţii
-
Conflict diplomatic după ce preşedintele Argentinei l-a numit pe liderul Columbiei terorist criminal
-
Finanţare de 2,25 miliarde lei pentru investiţiile majore în industriile cu tradiţie în România
"În timp ce rudele noastre masive, cimpanzeii, gorilele şi urangutanii, pot trăi cu frunze şi fructe, oamenii trebuie să consume carne sau alte alimente bogate în calorii pentru a susţine cererile metabolismului. Pentru a obţine diete de calitate superioară, strămoşii noştri erau nevoiţi să caute hrană pe suprafeţe mai mari decât cele în care trăiesc rudele noastre primate, consumând astfel mai multă energie", a declarat cercetătorul William Leonard.
Omul secolului XXI a păstrat preferinţa pentru dulciuri şi aceeaşi dimensiune a creierului. Dar, acesta nu face mult sport, fiind expus riscurilor obezităţii, hipertensiunii arteriale, maladiilor cardiace şi diabetului, potrivit American Association for Advancement of Science.
"Gândiţi-vă la strămoşii noştri. Vânătorii se mişcau circa opt mile pe zi pentru a face rost de hrană. În schimb, noi putem să ridicăm receptorul telefonului şi ne vine mâncarea la uşă. Reducerea energiei consumate zilnic este asociată cu modul de viaţă modern şi este un factor major în creşterea numărului persoanelor beze în lume", a precizat Leonard, antropolog la Northwestern University din SUA.
"Suntem, din multe puncte de vedere, victimele succesului evoluţiei", a mai subliniat acesta.
Conform antropologului, doi dintre factorii cel mai adesea citaţi în cazul creşterii ratei obezităţii sunt disponibilitatea produselor cu un conţinut caloric mare şi un nivel ridicat de grăsimi şi creşterea porţiilor de mâncare.
Pe de altă parte, Peter Ungar, antropolog la University of Arkansas din SUA, a declarat că istoria sugerează oamenilor să mănânce cu moderaţie. "La începutul agriculturii, când oamenii au început să domesticească animale şi să cultive pământul, starea sănătăţii s-a înrăutăţit simţitor. Înălţimea medie a scăzut, acesta fiind un semnal al apariţiei cazurilor de malnutriţie şi boli asociate acesteia", a precizat Ungar.
Antropologul a precizat că starea sănătăţii omului s-a înrăutăţit în timp din cauza faptului că a scăzut varietatea alimentelor pe care le consumăm.
"Ceea ce ar trebui să facem este să nu ne concentrăm pe aceleaşi tipuri de mâncare", a precizat Ungar.
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. Primul om cu cip Neuralink în creier joacă „Mario Kart” cu ajutorul device-ului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Povestea unui fost corporatist care alături de un prieten a creat de la zero propria marcă de bere 100% românească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta îmi dă energie”
PROSPORT.RO
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
CANCAN.RO
Ce se întâmplă când bei vin roșu, de fapt. Expertiza surprinzătoare a medicului Vlad Ciurea
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe