Cât măsoară cea mai mică vertebrată din lume - FOTO

Cea mai mică vertebrată de pe planetă, cunoscută până în prezent, este o broscuţă ce măsoară în medie 7,7 milimetri, care a fost descoperită recent în Noua Guinee, au anunţat, miercuri, biologii americani.

1214 afișări
Imaginea articolului Cât măsoară cea mai mică vertebrată din lume - FOTO

Cea mai mică vertebrată din lume este o broscuţă care măsoară 7,7 milimetri

Această broască minusculă, denumită Paedophryne amauensis, care aparţine unei specii până acum necunoscute, a "detronat" astfel peştele indonezian Paedocypris progenetica, care era considerat până de curând drept cel mai mic vertebrat din lume, având o mărime medie ce depăşeşte cu puţin 8 milimetri.

Chris Austin, profesor de biologie şi specialist în herpetologie (ramură a zoologiei care studiază reptilele şi amfibienii) la Muzeul de Istorie Naturală din Louisiana, a făcut această descoperire cu alţi cercetători, cu ocazia unei expediţii de trei luni în Noua Guinee, cea mai întinsă şi mai înaltă dintre insulele tropicale.

"Nu a fost uşor să descoperim această broască, din cauza mărimii ei reduse şi a faptului că masculul emite un ţipăt ca de insectă în perioada de împerechere", a declarat Chris Austin, coordonatorul acestui studiu, publicat în revista americană PLoS ONE din 11 ianuarie.

Cu o mărime medie de 25 de metri, balena albastră este cel mai mare animal din cele 60.000 de specii de vertebrate cunoscute.

Anumiţi biologi credeau că extremele în ceea ce priveşte mărimea vertebratelor erau "apanajul" speciilor acvatice, întrucât apa părea a fi un mediu propice pentru apariţia unor dimensiuni foarte mici sau foarte mari.

Această ipoteză a fost însă pusă sub semnul întrebării odată cu descoperirea acestor broscuţe minuscule care trăiesc pe uscat.

Studiul a fost finanţat de asociaţia americană National Science Foundation.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici