Ce este Roxadustatul, substanţa interzisă pentru sportivi

Evrenzo este printre singurele medicamente care conţin substanţa activă ROXADUSTAT.

4855 afișări
Imaginea articolului Ce este Roxadustatul, substanţa interzisă pentru sportivi

Conform site-ului European Medicines Agency ,Evrenzo este un medicament utilizat la adulţi pentru a trata simptomele anemiei (numărul scăzut de celule roşii din sânge) cauzate de insuficienţa renală cronică (scăderea progresivă, pe termen lung, a capacităţii rinichilor de a funcţiona corect)

"E o substanţă pe care sportivii o folosesc în special pentru anduranţă la efort. A fost utilizată de toţi cicliştii care au fost depistaţi pozitiv la Turul Franţei", a transmis pentru Eurosport un specialist în medicina sportivă.

Conform ITA (Agenţia Internaţională de Integritate), eşantionul a fost împărţit în două probe A şi B.Roxadustat a primit prima aprobare în China, pe 17 decembrie 2018, pentru a fi administrată în vederea tratamentului anemiei pacienţilor dependenţi de dializă.

Uniunea Europeană şi-a dat acordul pentru administrarea substanţei Roxadustat în urmă cu aproximativ un an, în august 2021.

Eşantionul A conţinea FG-4592 (n.r. Roxadustat), iar aceasta este o substanţă interzisă începând din 2022 (inclusă pe lista Agenţiei Mondiale Antidoping - WADA). 

Printre efectele secundare ale substanţei Roxadustat se numără hipertensiunea arterială, tromboză vasculară (formarea de cheaguri de sânge în vasele de sânge), diaree, edem periferic (excesul de lichid de la nivelul zonelor inferioare ale corpului – glezne, picioare), hiperkaliemie (ridicarea nivelului de potasiu din sânge) şi greaţă.

Acest medicament, comercializat sub brandul Evrenzo, se administrează pe cale orală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici