Celulele suşă pot vindeca orbirea provocată de leziuni ale corneei

Un nou tratament pe bază de celule suşă, pus la punct de cercetătorii britanici de la Universitatea din Newcastle, a redat vederea unui număr de opt pacienţi, potrivit unui studiu publicat în ediţia electronică a Financial Times.

169 afișări
Imaginea articolului Celulele suşă pot vindeca orbirea provocată de leziuni ale corneei

Celulele suşă pot vindeca orbirea provocată de leziuni ale corneei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Această operaţie mi-a transformat viaţa", a declarat Russell Turnbull, unul dintre participanţii la studiu, al cărui ochi drept a fost grav afectat în urma unui atac cu amoniac, suferit în timpul unei lupte ce a avut loc într-un autobuz, în Newcastle, în urmă cu 15 ani. "Acum pot să lucrez, să fac schi nautic şi să călăresc", a spus acesta.

Noua metodă, concepută de specialiştii de la North East England Stem Cell Institute, constă în prelevarea unui mic fragment din corneea ochiului sănătos al pacientului şi multiplicarea celulelor suşă obţinute din acesta, până când numărul lor ajunge la câteva sute, în culturile de laborator. Apoi, aceste celule suşă sunt transplantate în ochiul afectat şi ele repară corneea distrusă.

"Operaţia mi-a îmbunătăţit vederea la ochiul drept de la 10% la 90% şi cel mai bun lucru dintre toate - mi-a dispărut complet durerea din ochi şi sensibilitatea la lumină", a mărturisit Russell Turnbull.

Această tehnică ar putea ajuta mii de persoane care suferă de afecţiuni grave ale vederii provocate de substanţe chimice sau leziuni de natură fizică.

Sajjad Ahmad, inventatorul acestei metode, consideră că succesul acestui tip de tratament se datorează faptului că pacienţii se folosesc de propriile lor celule suşă pentru a-şi recupera vederea. Detaliile acestui studiu sunt publicate în revista medicală Stem Cells.

Metoda poate fi aplicată atât timp cât unul dintre ochii pacientului este sănătos. Deşi această tehnică poate fi folosită şi în tratarea altor afecţiuni ale corneei, ea nu poate fi aplicată în cazul problemelor retinei, precum orbirea provocată de distrofia maculară (AMD).

Cercetătorii intenţionează să lanseze o serie de teste clinice în viitorul apropiat, în care vor folosi celule suşă provenite din embrioni umani aflaţi în stadii incipiente de dezvoltare, pentru a trata maladiile retinei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici