Cum arată "nebuloasa în formă de ou ochi" - FOTO

Astronomii de la Observatorul European Austral (ESO) au fotografiat o stea hipergigantă galbenă, pe care au denumit-o "nebuloasa în formă de ou ochi", pentru că centrul ei este rotund şi mult mai condensat - asemănător gălbenuşului - şi exteriorul ei are un contur neregulat - asemănător albuşului.

1196 afișări
Imaginea articolului Cum arată "nebuloasa în formă de ou ochi" - FOTO

Astronomii au descoperit "nebuloasa în formă de ou ochi"

În spatele acestei denumiri ciudate, steaua - ce a primit denumirea oficială IRAS 17163-3907 - posedă câteva caracteristici excepţionale, ea fiind de o mie de ori mai mare decât Soarele nostru, iar strălucirea ei este de circa 500.000 de ori mai puternică, au precizat experţii de la ESO, miercuri.

Fără aceste caracteristici deosebite, nebuloasa, aflată la o distanţă de 13.000 de ani lumină, nu ar fi putut fi observată de pe Terra, nici chiar de Very Large Telescope (VLT) al ESO din deşertul chilian Atacama.

Hipergigantele galbene alcătuiesc o clasă de stele uriaşe foarte active, care elimină praful şi gazele ce formează învelişul nebuloasei. Ele îşi încheie viaţa printr-o explozie spectaculoasă, transformându-se în supernove.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici