Fumatul în timpul sarcinii creşte riscul de astm pentru bebeluşi

Fumatul în timpul sarcinii contribuie la creşterea de patru până la şase ori a riscului de astm pentru bebeluşi, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii suedezi, prezentat la un congres european de pneumologie care a avut loc la Viena.

126 afișări
Imaginea articolului Fumatul în timpul sarcinii creşte riscul de astm pentru bebeluşi

Fumatul în timpul sarcinii creşte riscul de astm pentru bebeluşi (Imagine: Mediafax Foto)

Echipa profesorului Anders Bjerg, de la spitalul central Sunderby de Norrbotten, a demonstrat că femeile care fumează în timpul sarcinii nasc copii cu o greutate sub cea normală, element care influenţează riscul de apariţie a astmului.

La acest studiu, desfăşurat în perioada 1996 - 2008, au participat 3.400 de copii, care au fost monitorizaţi de specialişti pentru a se stabili procentul de îmbolnăviri de astm.

Copiii femeilor care au fumat în timpul sarcinii au avut la naştere o greutate, în medie, mai mică cu 211 grame decât cei ai mamelor nefumătoare.

Aproape un sfert (24,3%) dintre copiii mamelor fumătoare cântăreau la naştere mai puţin de 2,5 kilograme, faţă de 4,1% în cazul copiilor mamelor care nu fumau.

În ceea ce priveşte copiii subponderali ai femeilor care au fumat pe tot parcursul sarcinii, riscul de a dezolta astm era de 23,5%, faţă de 7,7% în cazul copiilor mamelor nefumătoare născuţi cu o greutate normală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici