Ibuprofenul poate reduce riscul de declanşare a maladiei Parkinson

Adulţii care iau cu regularitate medicamentul antiinflamator ibuprofen beneficiează de o reducere cu 27% a riscului de declanşare a maladiei Parkinson, comparativ cu persoanele care nu iau acest medicament, potrivit unui studiu publicat miercuri.

63 afișări
Imaginea articolului Ibuprofenul poate reduce riscul de declanşare a maladiei Parkinson

Ibuprofenul poate reduce riscul de declanşare a maladiei Parkinson (Imagine: Shutterstock)

"Nu există tratament contra maladiei Parkinson, deci posibilitatea ca ibuprofenul, un medicament relativ netoxic, să asigure o protecţie contra acestei boli, este incitantă", a declarat medicul Alberto Ascherio, profesor de epidemiologie şi nutriţie la Universitatea Harvard din Statele Unite, unul dintre autorii studiului.

Maladia Parkinson este o boală neurologică cronică ce afectează sistemul nervos central, care este responsabil cu tulburările motorii. Această boală afectează în general persoanele trecute de vârsta de 50 de ani.

Cel puţin o jumătate de milion de americani suferă de această boală, potrivit Institutului naţional american pentru tulburări neurologice şi accidente vasculare cerebrale, iar 50.000 de noi cazuri sunt diagnosticate în fiecare an. Potrivit experţilor, acest număr va creşte odată cu accelerarea fenomenului de îmbătrânire a populaţiei mondiale.

Medicii neurologi consideră că ibuprofenul reduce inflamaţiile din creier despre care se crede că ar avea un rol major în declanşarea bolii.

Studii precedente au evidenţiat deja un risc mai mic de a contracta maladia Parkinson pentru persoanele care iau cu regularitate medicamente antiinflamatorii non-steroidiene (AINS), din care face parte şi ibuprofenul, dar fără a fi ţintit acest medicament.

"Rezultatele noastre au arătat că ibuprofenul protejează creierul semnificativ mai mult decât alte medicamente AINS şi analgezice precum aspirina", a declarat medicul Xiang Gao de la Universitatea Harvard, unul dintre principalii autori ai studiului.

Studiul a fost publicat în ediţia online a revistei Neurology, publicaţia Academiei de neurologie americane.

Pentru acest studiu, savanţii americani au analizat datele medicale provenind de la 98.892 de infirmiere şi 37.305 medici şi alţi profesionişti din domeniul medical.

Voluntarii au indicat, la începutul studiului, doza de ibrupofen şi alte antiinflamatorii non-steroidiene pe care le luau. Se consideră că un pacient ia cu regularitate un anumit medicament dacă şi-l administrează de cel puţin două ori pe săptămână.

La şase ani de la începutul studiului, 291 de voluntari au dezvoltat maladia Parkinson, iar în grupul de pacienţi care au luat ibuprofen de cel puţin două ori pe săptămână riscul de a contracta această boală a fost mai mic cu 38%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici