Marea Britanie a comandat un supercomputer meteorologic greu cât 11 autobuze londoneze

Marea Brianie a comandat un supercomputer greu cât 11 autobuze londoneze cu etaj, care să prognozeze vremea şi schimbările de climă mai bine decât sistemul actual IBM folosit de Biroul de Meteorologie din Regatul Unit, relatează Bloomberg.

416 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie a comandat un supercomputer meteorologic greu cât 11 autobuze londoneze

Marea Britanie a comandat un supercomputer meteorologic greu cât 11 autobuze londoneze (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Computerul, care va costa 97 de milioane de lire sterline (157 de milioane de dolari), va fi realizat de compania americană Cray Inc. din Seattle, Washington. Predecesoara companiei, Cray Research, Inc, a fost fondată în 1972 de designerul de calculatoare Seymour Cray.

Când va ajunge la capacitate maximă, în 2017, computerul va putea să efectueze circa 16 milioane de miliarde de calcule pe secundă.

Marea Britanie va înregistra beneficii de 2 miliarde de lire de pe urma acestui computer, până în 2020, datorită avertismentelor mai detaliate referitoare la secetă şi inundaţii, care vor contribui la protejarea locuinţelor şi a afacerilor, potrivit Departamentului pentru Afaceri, Inovaţii şi Calificări.

"Noul supercomputer, alături de observaţiile îmbunătăţite, ştiinţa şi modelarea, va furniza estimări şi recomandări mai precise, pentru susţinerea companiilor, populaţiei şi a guvernului. Va permite modificarea rapidă a estimărilor şi predicţiilor referitoare la vreme, oferindu-ne capacitatea de a îmbunătăţi colaborarea cu alţi cercetători", a afirmat într-un comunicat directorul Biroului pentru Meteorologie, Rob Varley.

În comunicat se mai arată că aeroporturile vor beneficia de avertismente mai bune referitoare la ceaţă, vânt puternic şi zăpadă.

Producătorii de alimente, procesatorii şi retailerii vor profita de calitatea mai bună a estimărilor, care vor ajuta şi la protejarea infrastructurii şi a operatorilor parcurilor eoliene. De asemenea, îmbunătăţirea prognozelor pe termen lung referitoare la schimbările climatice îi va ajuta pe britanici să se adapteze, potrivit guvernului.

Computerul, cu o greutate de 140 de tone, va fi amplasat, o parte, la sediul Biroului de Meteorologie din Exeter, în sud-estul Angliei, iar o altă parte într-un parc ştiinţific din apropiere şi va intra în exploatare în septembrie anul viitor, urmând să ajungă la capacitate maximă în 2017.

Capacitatea de stocare a datelor va fi de 17 milioane de gigabiţi, iar memoria de 2 milioane de gigabiţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici