O formaţiune noroasă - Undulatus asperatus - ar putea deveni prima recunoscută oficial în ultimii 61 de ani - VIDEO

O nouă categorie de nori, descoperită de câţiva astronomi amatori - Undulatus asperatus -, caracterizată prin spectaculoase vârtejuri în forma unor turnuleţe crenelate, este prima formaţiune noroasă care ar putea fi recunoscută oficial în ultimii 61 de ani.

1461 afișări
Imaginea articolului O formaţiune noroasă - Undulatus asperatus - ar putea deveni prima recunoscută oficial în ultimii 61 de ani - VIDEO

Undulatus asperatus-prima formaţiune noroasă pe cale să fie recunoscută oficial în ultimii 61 de ani

Reprezentanţii Cloud Appreciation Society (CAS), o organizaţie din Marea Britanie, încearcă să convingă Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), cu sediul la Geneva, să recunoască oficial noua formaţiune noroasă. Dacă iniţiativa CAS va avea succes, va fi pentru prima dată când o nouă categorie de nori va fi recunoscută oficial din anul 1951 şi până în prezent, informează dailymail.co.uk.

CAS încearcă, totodată, includerea noii formaţiuni noroase, denumită şi "valuri agitate", în International Cloud Atlas.

Meteorologii din lumea întreagă studiază încă norii Undulatus asperatus. Potrivit lui Graeme Anderson, de la Universitatea Reading din Marea Britanie, condiţiile în care se creează aceste formaţiuni noroase impresionante sunt asemănătoare celor în care se formează norii Mammatus. Diferenţa dintre cele două categorii constă în faptul că vânturile de mare altitudine modelează vaporii în forma unor valuri şi vârtejuri.

Gavin Pretor-Pinney, fondator şi preşedinte al societăţii britanice Cloud Appreciation Society, are propria lui teorie. "Aerul mai cald, mai umed stă deasupra unui aer mai rece, mai uscat, de sub acesta, iar ele sunt unite printr-o legătură bruscă", a spus Pretor-Pinney pentru revista Wire.

Denumite şi "valuri agitate", norii Undulatus asperatus au fost fotografiaţi pentru prima dată pe cerul din Cedar Rapids, în statul american Iowa, în anul 2006.

De atunci, acest tip complex de formaţiuni noroase a mai fost văzut în Franţa, Norvegia şi Marea Britanie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici