O legătură directă între aluniţe şi cancerul de piele, identificată de cercetători

Mutaţiile a două gene care determină apariţia aluniţelor pe corp pot să dubleze riscul de declanşare a cancerului de piele, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la King's College London, Marea Britanie, publicat în revista Nature Genetics, informează newstin.co.uk.

978 afișări
Imaginea articolului O legătură directă între aluniţe şi cancerul de piele, identificată de cercetători

O legătură directă între aluniţe şi cancerul de piele, identificată de cercetători (Imagine: Mediafax Foto)

Oamenii de ştiinţă au identificat aceste gene după ce au analizat codurile genetice a peste 750 de perechi de femei gemene din Marea Britanie.

Mutaţiile din codul genetic asociate cu numărul mare de aluniţe de pe corp au fost descoperite pe două gene care au o strânsă legătură cu apariţia melanomului, o formă de cancer de piele mortală. Din acest motiv, persoanele care sunt purtătoare ale unor mutaţii ale acestor două gene prezintă un risc dublu de a dezvolta cancer de piele, potrivit noului studiu.

Se ştie de mai mult timp că persoanele care au multe aluniţe pe corp prezintă un risc major de a dezvolta cancer.

Gemenii sunt preferaţi de cercetători pentru astfel de studii pentru că îi ajută pe aceştia să separe mai uşor efectele care ţin de genetică sau de mediul înconjurător.

"Gemenii ne-au ajutat în ultimii 13 ani să stabilim faptul că aluniţele sunt moştenite, să izolăm regiunile genetice, iar acum ne-au ajutat să identificăm genele implicate", a explicat Tim Spector, unul dintre coordonatorii acestui studiu.

Cercetătorii de la The King's College din Londra au demonstrat anterior că genele care determină apariţia aluniţelor coincid cu cele care declanşează melanoamele. Specialiştii spun că aceste noi gene descoperite pot fi folosite la diagnosticarea aluniţelor şi a cancerului de piele, oferind, totodată, mai multe informaţii în legătură cu posibile noi tratamente.

Aluniţele sunt comune tuturor populaţiilor europene, iar riscul ca ele să se transforme în melanom este foarte mic. Totuşi, persoanele care au multe aluniţe pe corp, mai ales de dimensiuni mari, trebuie să se supună unor investigaţii medicale cât mai rapid.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici