O navetă Soyuz, lansată spre Staţia Spaţială

Trei astronauţi - un belgian, un canadian şi un rus - au decolat, miercuri, de pe cosmodromul Baikonur, din Kazahstan, către Staţia Spaţială Internaţională (ISS), al cărei echipaj permanent va ajunge astfel, în premieră, la şase membri.

23 afișări
Imaginea articolului O navetă Soyuz, lansată spre Staţia Spaţială

O navetă Soyuz, lansată spre Staţia Spaţială (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Naveta Soyuz a decolat la ora prevăzută - 10:34 GMT -, de la Centrul spaţial Baikonur, din Kazahstan, amplasat la 200 kilometri, spre est, de Marea Aral.

Echipajul este format din belgianul Frank De Winne, care va deveni în luna octombrie primul comandant european al ISS, canadianul Robert Thirsk şi rusul Roman Romanenko.

Tot o premieră este şi faptul că principalii parteneri la construirea ISS (Statele Unite, Rusia, Europa, Japonia şi Canada) vor fi reprezentaţi, simultan, de către un astronaut la bordul celui mai mare laborator spaţial microgravitaţional care a fost construit vreodată.

Naveta Soyuz se va conecta la ISS vineri, la ora 10:30 GMT, potrivit Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

Cei trei astronauţi vor petrece şase luni la bordul ISS, alăturându-se americanului Michael Barratt, rusului Ghenadi Padalka şi japonezului Koichi Wakata.

Finalizarea asamblării Staţiei Spaţiale Internaţionale este prevăzută pentru 30 septembrie 2010.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, la realizarea căruia participă 16 ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici