Oamenii de ştiinţă din China au clonat o maimuţă cu tehnica oilor Dolly: s-a născut sănătoasă şi a supravieţuit doi ani

O maimuţă sănătoasă a fost clonată cu succes de o echipă de cercetători chinezi şi a supravieţuit mai mult de 2 ani, iar un raport al companiei este publicat în revista „Nature Communications”.

516 afișări
Imaginea articolului Oamenii de ştiinţă din China au clonat o maimuţă cu tehnica oilor Dolly: s-a născut sănătoasă şi a supravieţuit doi ani

Oamenii de ştiinţă din China au clonato maimuţă cu tehnica oilor Dolly: s-a născut sănătoasă şi a supravieţuit doi ani

Exemplarul clonat a fost un macac rhesus mascul. Qiang Sun, Zhen Liu şi colegii de la Academia Chineză de Ştiinţe din Shanghai şi de la Universitatea Chineză de Ştiinţe din Beijing au efectuat clonarea.

Mai întâi, ei au identificat anomalii în modul în care informaţiile genetice pot fi accesate şi citite din embrionul clonat în curs de dezvoltare şi placenta acestuia, precum şi anomalii în dimensiunea şi forma placentelor maimuţelor clonate care se dezvoltau la mamele-surogat.

Autorii au dezvoltat o metodă pentru a-i oferi embrionului clon în curs de dezvoltare o placentă sănătoasă. Folosind această abordare, oamenii de ştiinţă au reuşit să obţină un mascul de maimuţă rhesus sănătos, care a supravieţuit mai bine de doi ani.

Tehnologia de transfer nuclear al celulelor somatice a condus deja cu succes la clonarea diferitelor specii de mamifere, inclusiv faimoasa oaie Dolly. Cu toate acestea, motivează experţii, eficienţa clonării majorităţii speciilor de mamifere rămâne extrem de scăzută, cu rate ridicate de mortalitate fetală şi neonatală.

Pentru maimuţa rhesus, un studiu a raportat o clonă de celule somatice de succes, dar maimuţa nu a supravieţuit după naştere. Acum, isprava echipei chineze face un pas înainte.

Deşi până acum a fost raportată o singură clonă de maimuţă rhesus sănătoasă bazată pe această metodă, rezultatele s-ar putea dovedi a fi o strategie promiţătoare pentru clonarea primatelor în viitor, concluzionează experţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici