Operaţie de separare reuşită în cazul siamezelor pakistaneze Minal şi Mirha

  • Chirurgii au reuşit să despartă gemenele Minal şi Mirha, născute în Pakistan cu ţesut cerebral fuzionat, după o intervenţie chirurgicală complexă de 14 ore.
  • Intervenţia a fost realizată pe 19 iulie la Spitalul Ankara Bilkent din Turcia, sub conducerea neurochirurgului britanic Profesor Noor ul Owase Jeelani.
  • Tehnologia Mixed Reality a fost utilizată pentru a spori precizia în timpul operaţiei, oferind echipei posibilitatea de a repeta procedura înainte de intervenţie.
Urmărește
711 afișări
Imaginea articolului Operaţie de separare reuşită în cazul siamezelor pakistaneze Minal şi Mirha

Sursa foto: X

Chirurgii au reuşit să separe gemenele siameze Minal şi Mirha, care s-au născut în Pakistan cu ţesut cerebral fuzionat, scrie New York Post. Operaţia complexă, care a durat 14 ore, a avut loc pe 19 iulie la Spitalul Ankara Bilkent din Turcia şi a fost condusă de neurochirurgul britanic Profesor Noor ul Owase Jeelani. Gemenele, cunoscute medical sub denumirea de “gemene craniopage”, împărtăşeau vase de sânge şi ţesut cerebral esenţiale, ceea ce a făcut procedura extrem de riscantă.

La două luni după intervenţie, ambele fete se recuperează bine şi se aşteaptă să se întoarcă acasă în Pakistan în câteva săptămâni. Profesorul Jeelani şi-a exprimat bucuria pentru recuperarea lor, descriind-o ca fiind “cu adevărat minunată.”

Echipa chirurgicală a folosit tehnologia Mixed Reality (MR), care combină imagini 3D cu lumea fizică, pentru a îmbunătăţi precizia în timpul procedurii. A fost creat un model detaliat 3D al capetelor gemenelor, permiţând chirurgilor să repete operaţia înainte de a o efectua. Jeelani a subliniat că această tehnologie îmbunătăţeşte siguranţa şi eficienţa în intervenţiile chirurgicale complexe.

Înainte de operaţia principală de separare, echipa a efectuat o intervenţie mai mică, reuşită, asupra gemenelor. Jeelani a subliniat importanţa de a oferi fetelor o şansă de a trăi independent şi de a se bucura de copilăria lor.

Această operaţie nu este prima intervenţie chirurgicală de mare risc condusă de Jeelani; el a gestionat anterior o separare de 27 de ore a gemenilor Bernardo şi Arthur Lima în 2022, folosind tehnologia de realitate virtuală pentru pregătire. Jeelani a evidenţiat avantajele acestor tehnologii avansate, afirmând că ele oferă linişte sufletească chirurgilor şi îmbunătăţesc rezultatele chirurgicale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici