Premieră: Câini clonaţi din celule suşă prelevate din ţesut adipos

O firmă de bioinginerie din Coreea de Sud a declarat, joi, că reuşit, în premieră mondială, să cloneze câini folosind celule suşă prelevate din ţesuturi adipoase.

223 afișări
Imaginea articolului Premieră: Câini clonaţi din celule suşă prelevate din ţesut adipos

Premieră: Câini clonaţi din celule suşă prelevate din ţesut adipos (Imagine: joongangdaily.joins.com)

Firma RNL Bio a declarat că a reuşit să cloneze doi căţeluşi folosind celule stem colectate din ţesutul adipos prelevat de la un câine din rasa Beagle. Firma sud-coreeană susţine că este pentru prima oară în lume când se obţine o clonă de câine din celule adipoase şi nu din celule somatice.

RNL Bio a declarat că prelevarea ţesutului adipos al câinelui Beagle s-a realizat în octombrie 2008, iar apoi cercetătorii au izolat şi extras celulele suşă, din care au dezvoltat 84 de embrioni clonaţi.

Embrionii au fost transplantaţi în uterele a cinci căţele, pe 10 noiembrie, iar una dintre ele a dat naştere celor două clone, care au fost denumite Magic şi Stem.

Evenimentul, raportat de mass-media sud-coreeană, nu a fost confirmat, deocamdată, dintr-o altă sursă.

Compania a arătat presei fotografii cu cei doi căţeluşi, dar a spus că nu poate să îi prezinte în public, temându-se că femelele s-ar putea enerva atât de mult încât să-i muşte.

Park Se-Pill, un expert în clonare, care nu a colaborat cu RNL Bio, a declarat că această descoperire tehnologică poate spori diversitatea metodelor de clonare a animalelor de companie şi contribui la reducerea costurilor.

Firma coreeană a declarat că celulele suşă prelevate din ţesuturile adipoase au un mare potenţial în tratamentul împotriva maladiei Alzheimer, a diabetului, a osteoartritei şi a multor alte boli.

RNL Bio a clonat, anul trecut, un pitbull terrier, pentru o femeie din Statele Unite, marcând cu această ocazie, prima clonare în scopuri comerciale din lume. La acea vreme, pentru crearea clonelor, cercetătorii au folosit ţesuturi prelevate din urechea congelată a câinelui decedat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici