Premieră internaţională la Cluj-Napoca: Implant personalizat de os zigomatic din titan

O operaţie de implant a unei proteze personalizate din titan care să substituie osul zigomatic - un os din scheletul feţei unui pacient care suferise un accident rutier - a fost realizată, în premieră internaţională, de chirurgi ai Clinicii de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială Cluj-Napoca.

2539 afișări
Imaginea articolului Premieră internaţională la Cluj-Napoca: Implant personalizat de os zigomatic din titan

Premieră internaţională la Cluj-Napoca: Implant personalizat de os zigomatic din titan (Imagine: Shutterstock)

Operaţia a avut loc în luna decembrie, însă a fost anunţată marţi, medicii aşteptând câteva luni înainte de a da publicităţii cazul, pentru a vedea dacă implantul este tolerat de organismul pacientului.

"La mijlocul lunii decembrie 2012, chirurgii din Clinica de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială din Cluj-Napoca au implantat unui bărbat de 44 de ani, la nivelul scheletului feţei, o proteză personalizată din titan, produsă prin cea mai modernă tehnologie de fabricare aditivă, topirea selectivă cu laser - Selective Laser Melting - SLM", se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" (UMF) din Cluj-Napoca.

Pacientul suferise leziuni ale feţei în urma unui accident rutier şi a avut nevoie de mai multe intervenţii chirurgicale.

"Mandibula a fost refăcută prin transplant microvascularizat de os de la picior, fibulă, iar osul zigomatic, prin acest implant personalizat", se arată în documentul citat.

Reprezentanţii UMF Cluj-Napoca menţionează că implantul personalizat a fost proiectat şi fabricat la Institutul de Tehnologie şi Analiză Medicală al Facultăţii de Ştiinţe ale Vieţii din cadrul Universităţii Tehnice Basel, Elveţia, care colaborează din anul 2004 cu universitatea clujeană.

"O echipă de specialişti ai universităţii elveţiene, condusă de Ralf Schumacher, în colaborare cu o echipă de medici ai universităţii clujene, condusă de conf. dr. Horaţiu Rotaru, a reconstruit tridimensional, pe baza datelor de la tomografia computerizată a pacientului respectiv, structura osoasă lipsă şi au reprodus-o fizic printr-un implant personalizat din titan. Implantul a fost proiectat pe calculator astfel încât să reproducă partea sănătoasă şi s-a fabricat din pulbere de titan, prin intermediul unei proceduri speciale de tipărire 3D, numită topire selectivă cu laser", se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, avantajul implanturilor de titan faţă de implanturile din masă plastică este acela că titanul este mai stabil şi se integrează în structurile osoase.

"Procedura se constituie într-o premieră internaţională deoarece, până în prezent, astfel de implanturi personalizate din titan au fost utilizate în lume doar pentru reconstrucţia mandibulei. Rezultatul intervenţiei chirurgicale a fost unul de succes, la patru luni postoperator implantul fiind integrat perfect în organism, fără vreun semn de respingere. Starea psihologică a pacientului a fost şi ea mult îmbunătăţită prin reintegrarea sa în comunitate", se mai arată în comunicatul UMF Cluj-Napoca.

Osul zigomatic este unul de formă patrulateră, situat pe partea laterală şi superioară a craniului facial, ca o punte între faţă şi craniu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici