Prima aplicaţie virtuală care ajută copiii cu autism în recunoaşterea emoţiilor

  • Peste 1.000 de copii sunt diagnosticaţi anual cu tulburări din spectrul autist.
  • Centric IT Solutions a realizat o aplicaţie de recunoaştere facială a emoţiilor pentru copiii cu autism.
  • În momentul de faţă, la nivel naţional sunt peste 30.000 de copii cu TSA.
547 afișări
Imaginea articolului Prima aplicaţie virtuală care ajută copiii cu autism în recunoaşterea emoţiilor

Prima aplicaţie virtuală care ajută copiii cu autism în recunoaşterea emoţiilor

Există o boală care nu doare, dar care lasă urme adânci în sufletul familiilor care au un membru diagnosticat cu autism. Semnele tulburării sunt descoperite uneori prematur, alteori prea târziu. Astăzi sărbătorim Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului.

Să oferim empatie şi să-i încurajăm. Aşa au gândit şi cei din compania Centric IT Solutions din Iaşi care au creat o aplicaţie de recunoaştere facială a emoţiilor, aplicaţie atât de necesară îmbunătăţirii evoluţiei copiilor cu autism, cât şi uşurarea activităţii terapeuţilor din cadrul Asociaţiei Surâsul Albastru. Proiectul este realizat în parteneriat cu Facultatea de Psihologie de la Facultatea „Alexandru Ioan Cuza Iaşi”, iar scopul este de a monitoriza progresul copiilor cu autism în timpul terapiei.

„În mediul real, orice stimul necunoscut îi destabilizează, iar noi vrem să punem la dispoziţia terapeutului, dar şi părintelui în viitor, prin această o aplicaţie, un set de tutorial destinate învăţării emoţiilor de bază prin mimica unui avatar 3D şi prin explicarea temeinică a fiecărui detaliu al emoţiei respective. Utilizarea ochelarilor şi a realităţii virtuale oferă copilului o experienţă captivantă. Deşi copilul primeşte instrucţiuni de la terapeut, aplicaţia înlocuieşte metoda tradiţională de învăţare folosind imagini şi gesturi ale terapeutului cu un avatar virtual”, a spus Florin Zaharia, coordonator ethnic Centric IT Solutions.

Anual, peste 1000 de copii sunt diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist, conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Mintală. Cristina Nichita, preşedintele Asociaţiei Surâsul Albastru a oferit în ultimii 7 ani peste 36.000 de ore de terapie pentru peste 300 de copii cu vârste între 2 şi 12 ani diagnosticaţi cu tulburări ale spectrului autist.

„Inovaţie şi grijă de acest diagnostic pentru că numărul copiilor diagnosticaţi cu autism este în creştere, pentru că avem nevoie de suport, pentru că nu putem să evoluăm fără tehnologie şi fără digitalizare. Această aplicaţie va fi întrebuinţată tot de terapeut, în procesul terapeutic de învăţare al emoţiilor de către micuţii cu autism din Asociaţia Surâsul Albastru”, a declarat Cristina Nichita, preşedinte Asociaţia Surâsul Albastru.

În momentul de faţă, la nivel naţional, sunt peste 30.000 de copii cu TSA dintre care 11 214 încadraţi în grad de handicap.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici