Prima misiune către Marte a acestei ţări, în octombrie. Primul zbor cu echipaj uman, prevăzut pentru 2016

India a confirmat, joi, că intenţionează să lanseze în luna octombrie o misiune spaţială de studiere a planetei Marte, constând într-o sondă orbitală care va realiza diverse măsurători şi observaţii ale climatului şi geologiei planetei roşii.

860 afișări
Imaginea articolului Prima misiune către Marte a acestei ţări, în octombrie. Primul zbor cu echipaj uman, prevăzut pentru 2016

Prima misiune către Marte a acestei ţări, în octombrie. Primul zbor cu echipaj uman, prevăzut pentru 2016 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bugetul acestei misiuni a fost estimat la 70 de milioane de dolari, fiind mai mic cu 20 de milioane de dolari decât bugetul anunţat în septembrie 2012 de Organizaţia pentru cercetări spaţiale din India (ISRO), care mizase iniţial pe o lansare în luna noiembrie a acestui an.

"Mai multe misiuni spaţiale sunt programate pentru 2013, inclusiv prima misiune a Indiei către Marte" şi lansarea primului satelit de navigaţie, a declarat preşedintele Indiei, Pranab Mukherjee, cu prilejul inaugurării noii sesiuni parlamentare.

Proiectul marchează implementarea unei noi etape din ambiţiosul program spaţial al Indiei, care a permis acestei ţări să trimită cu succes în spaţiu, în urmă cu trei ani, prima ei sondă spaţială. Un prim zbor spaţial cu echipaj uman la bord este prevăzut de autorităţile indiene pentru anul 2016.

Programul spaţial indian reprezintă un motiv de mare mândrie naţională, dar el este în acelaşi timp aspru criticat pentru costul său exorbitant, într-o ţară care se confruntă în continuare în anumite zone cu o mare sărăcie.

Lansat în 1963, programul spaţial al Indiei a avut ca obiectiv principal reducerea dependenţei acestei ţări de alte puteri mondiale în ceea ce priveşte lansarea de sateliţi.

India şi-a făcut intrarea pe piaţa internaţională a lansărilor comerciale odată cu plasarea pe orbită, în 2007, a unui satelit italian. În ianuarie 2008, o rachetă indiană a lansat un satelit-spion israelian.

Programul spaţial indian a înregistrat însă şi un regres important în decembrie 2010, atunci când un lansator a explodat şi a căzut în Golful Bengal, după ce s-a abătut de la traiectoria de zbor iniţială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici