Sonda rusă Phobos-Grunt va cădea pe Pământ în perioada 6 - 19 ianuarie 2012

Sonda rusă Phobos-Grunt, care a eşuat în tentativa ei de a părăsi orbita terestră pentru a ajunge pe Marte, după lansarea de la începutul lunii noiembrie, va cădea pe Terra între 6 ianuarie şi 19 ianuarie, a anunţat, vineri, Agenţia spaţială rusă (Roskosmos).

434 afișări
Imaginea articolului Sonda rusă Phobos-Grunt va cădea pe Pământ în perioada 6 - 19 ianuarie 2012

Sonda rusă Phobos-Grunt va cădea pe Pământ în perioada 6 - 19 ianuarie 2012 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vehiculul spaţial va cădea pe Terra în perioada 6 - 19 ianuarie 2012, într-o zonă care se află cuprinsă între 51,4° latitudine nordică şi 51,4° latitudine sudică, potrivit estimărilor preliminare", se afirmă în comunicatul emis de Roskosmos.

Între aceste coordonate geografice se află cele mai multe dintre zonele locuite de pe planetă, cuprinzând regiuni întinse din Europa, Africa, Asia şi cele două Americi.

"Locul şi data la care se va produce impactul vor putea fi determinate doar cu câteva zile înainte", afirmă Roskosmos.

Potrivit aceleiaşi surse, sonda ar trebui să se dezintegreze la intrarea în atmosferă, iar greutatea totală a fragmentelor care vor ajunge pe Terra nu va depăşi 200 de kilograme.

Sonda Phobos-Grunt a fost lansată în noaptea de 8 spre 9 noiembrie, dar, în loc să se înscrie pe traiectoria care urma să o ducă spre Phobos, unul dintre sateliţii planetei Marte, a rămas pe orbită în jurul Terrei.

Phobos-Grunt, alcătuită din două module - din care unul era capabil să revină pe Terra -, avea ca obiectiv colectarea unor eşantioane de rocă şi praf de pe Phobos. Scopul era să determine dacă Phobos este un asteroid rămas captiv pe orbita lui Marte sau dacă acest mic corp ceresc - cu un diametru de 18 kilometri - este un fragment desprins din planeta roşie.

Sonda Phobos-Grunt a fost prima tentativă a Rusiei de a realiza o misiune de explorare interplanetară, după eşecul suferit în noiembrie 1996 de sonda Mars 96, care s-a prăbuşit în Oceanul Pacific.

Eşecul acestei sonde a reprezentat în acelaşi timp eşecul primei misiuni a Chinei spre Marte, întrucât Phobos-Grunt ar fi trebuit să plaseze satelitul Yinghuo-1 pe orbita planetei roşii, cu scopul de a-i studia şi monitoriza suprafaţa şi câmpul magnetic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici