Stilul de viaţă sănătos scade cu două treimi pericolul de hipertensiune arterială

Exerciţiile fizice regulate, păstrarea în limite normale a masei corporale, consumul moderat de alcool şi o alimentaţie bogată în legume pot reduce chiar şi cu două treimi riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, potrivit unui studiu finlandez.

1237 afișări
Imaginea articolului Stilul de viaţă sănătos scade cu două treimi pericolul de hipertensiune arterială

Stilul de viaţă sănătos scade cu două treimi pericolul de hipertensiune arterială (Imagine: Arhiva MediafaxFoto)

Potrivit realizatorilor cercetării, mersul zilnic pe jos şi limitarea la două pahare de băuturi alcoolice sunt suficiente pentru "a reduce semnificativ" riscul de creştere a tensiunii arteriale, informează Daily Mail.

La studiul medicilor finlandezi au participat 9.637 de bărbaţi şi 11.430 de femei, toţi cu vârstele cuprinse între 25 şi 74 de ani şi care nu au avut niciodată probleme cu hipertensiunea.

Timp de 16 ani cât a durat cercetarea, acestora li s-a monitorizat stilul de viaţă, la finalul perioadei constatându-se că 709 bărbaţi şi 890 de femei prezentau niveluri ridicate ale tensiunii arteriale. Aceştia nu ţinuseră cont de cei patru factori importanţi ai unui stil de viaţă sănătos - alimentaţie, mişcare, greutate în limite normale şi consum moderat de alcool.

Rezultatele studiului sunt cu atât mai importante cu cât, spun autorii, trecerea la un stil de viaţă sănătos îi poate ajuta semnificativ pe cei care deja se confruntă cu hipertensiune arterială, aceştia "putând reduce tensiunea din vasele de sânge fie doar prin adoptarea unui regim de viaţă optim, fie prin combinarea unui stil de viaţă sănătos cu medicaţia specifică acestui tip de afecţiuni".

Descoperirea este deosebit de importantă în contextul în care, în ţările dezvoltate, riscul dezvoltării afecţiunilor cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, este de 90 de procente. Desigur, persoanele care se confruntă cu o creştere a tensiunii arteriale sunt sfătuite în primul rând să adopte un stil de viaţă sănătos. Rezultatele unor astfel de campanii sunt însă, aproape de fiecare dată, sub aşteptări.

Studiul a fost prezentat în cadrul Congresului European de Cardiologie care s-a desfăşurat la Munchen.

Ultimele statistici arată că 49% dintre români suferă de hipertensiune arterială, boală care afectează inima, rinichii, ochii şi creierul. Dintre aceste persoane bolnave numai 44% îşi cunosc afecţiunea şi doar 39% dintre ele sunt tratate. Aceleaşi cifre mai indică şi faptul că din şapte bolnavi de hipertensiune arterială care primesc tratament, numai trei sunt trataţi corect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici