STUDIU: Calea Lactee face parte dintr-un super-roi galactic, care a primit un nume hawaiian

Calea Lactee se află la periferia unui uriaş super-roi galactic, anterior necunoscut, pe care oamenii de ştiinţă l-au numit "Laniakea", un cuvânt hawaiian care poate fi tradus prin expresia "paradisul incomensurabil".

668 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Calea Lactee face parte dintr-un super-roi galactic, care a primit un nume hawaiian

STUDIU: Calea Lactee face parte dintr-un super-roi galactic, care a primit un nume hawaiian

Descoperirea, raportată într-un articol apărut în numărul din această săptămână al revistei Nature, a fost posibilă cu ajutorul unei noi tehnici de cartografiere, care ţine cont nu doar distanţele dintre mai mult de 8.000 de galaxii din apropiere, ci şi de mişcarea lor relativă.

Noua tehnică a permis astronomilor să delimiteze pentru prima dată în mod clar zonele în care se termină un super-roi galactic şi de unde începe o altă structură similară.

Harta astfel realizată demonstrează că galaxia Calea Lactee, alături de cea a Fecioarei şi de alte aproximativ 100.000 de galaxii gravitează împreună în acelaşi super-roi galaxic uriaş, denumit Laniakea.

Super-roiul galatic are un diametru de aproximativ 520 de milioane ani-lumină. Un an-lumină reprezintă distanţa parcursă de lumină, care se deplasează cu aproximativ 300.000 kilometri/ secundă, într-un an (9,46 trilioane de kilometri).

Anterior, oamenii de ştiinţă credeau că galaxia Calea Lactee, din care fac parte şi Terra şi celelalte planete din Sistemul Solar, este o parte a unui roi galactic cu un diametru de 100 milioane de ani-lumină. Noul studiu a demonstrat că acea structură este doar un "apendice" al Laniakea, o structură galactică mult mai mare.

La marginile super-roiului Laniakea se află super-roiurile galactice Shapley, Hercules, Coma şi Perseus-Pieces. Celelalte margini ale acestor structuri galactice extrem de complexe nu au fost deocamdată determinate. Pentru a realiza acest lucru, va fi nevoie de alte mii de măsurători, a declarat Brent Tully, profesor de astronomie la Universitatea Hawaii, coordonatorul studiului.

"Nu am văzut încă marginile vecinilor noştri şi nu am privit încă suficient de departe pentru a înţelege ceea ce determină mişcarea completă a galaxiei noastre", a spus Brent Tully.

Inventarea unei metode clare de identificare a super-roiurilor galactice îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine felul în care evoluează galaxiile, inclusiv Calea Lactee.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici