- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (30.12.2021, 08:45)
- Mihaela Ionita
STUDIU Omicron nu poate scăpa de protecţia oferită de celulele T. Dozele booster ale vaccinului anti-COVID-19 reduc riscul de transmitere
- Celulele T ale sistemului imunitar sunt foarte eficiente în recunoaşterea şi atacarea variantei Omicron, împiedicând astfel majoritatea infecţiilor să evolueze spre o boală critică, arată un nou studiu.
- Mutaţiile variantei Omicron a coronavirusului o ajută să treacă de anticorpi, prima linie de apărare a organismului împotriva infecţiilor, însă nu şi de a doua linie, reprezentată de celulele T.
- Cercetătorii au speculat că şi alte componente ale răspunsului imunitar ar viza în continuare Omicron, dar nu a existat nicio dovadă până acum.
Urmărește
3433 afișări
STUDIU Omicron nu poate scăpa de protecţia oferită de celulele T. Dozele booster ale vaccinului anti-COVID-19 reduc riscul de transmitere
În experimentele în eprubetă, cercetătorii din Africa de Sud au expus copii ale virusului la celulele T ale unor voluntari care au primit vaccinuri de la Johnson & Johnson sau Pfizer sau care nu fuseseră vaccinaţi, dar care îşi dezvoltaseră propriile celule T după infectarea cu o versiune anterioară a coronavirusului.
„În pofida mutaţiilor extinse ale Omicron şi a susceptibilităţii reduse la anticorpi neutralizanţi, majoritatea răspunsului celulelor T, indus de vaccinare sau de infecţia naturală, recunoaşte încrucişat varianta", au raportat marţi cercetătorii. „Este probabil ca imunitatea bine conservată a celulelor T faţă de Omicron să contribuie la protecţia împotriva COVID-19 severă", fapt ce susţine ceea ce medicii sud-africani au suspectat iniţial când majoritatea pacienţilor infectaţi cu Omicron nu s-au îmbolnăvit grav.
"T" reprezintă timusul, organul în care are loc etapa finală de dezvoltare a celulelor, potrivit Reuters.
Dozele booster ale vaccinului anti-COVID-19 reduc riscul de transmitere a variantei Omicron.
Şansele ca persoanele vaccinate să contracteze virusul dacă un membru al gospodăriei se infectează sunt de aproape trei-patru ori mai mari cu Omicron decât cu Delta, dar dozele de rapel reduc acest risc, sugerează noile descoperiri.
Cercetătorii au analizat datele de transmitere colectate din aproape 12.000 de gospodării infectate din Danemarca, inclusiv 2.225 de gospodării cu o infecţie Omicron. În total, au existat 6.397 de infecţii secundare în săptămâna care a urmat primei infecţii în casă.
După luarea în considerare a altor factori de risc, rata de răspândire de la persoană la persoană a virusului la persoanele complet vaccinate a fost de aproximativ 2,6 ori mai mare în gospodăriile cu Omicron decât în gospodăriile cu Delta, au raportat luni cercetătorii, înainte ca studiul să fie revizuit de către colegi. Aceştia au constatat că persoanele vaccinate cu doza de rapel aveau o probabilitate de aproape 3,7 ori mai mare de a se infecta în gospodăriile Omicron decât în gospodăriile Delta.
Cu toate acestea, dacă ne uităm doar la gospodăriile Omicron, persoanele vaccinate cu rapel aveau cu 56% mai puţine şanse de a se infecta în comparaţie cu persoanele vaccinate care nu primiseră un rapel. Şi, în general, atunci când persoanele vaccinate cu rapel au fost cele care au adus prima dată virusul acasă, acestea au fost mai puţin susceptibile decât persoanele nevaccinate şi cele vaccinate, dar fără rapel, să îl transmită altora.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Povestea omului care după ce a preluat afacerea familiei ce avea probleme uriaşe a decis să folosească ultimii bani pentru a cumpăra ceva ce nimieni nu voia. Unde a ajuns el acum?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cât a plătit Mohamed pentru 2 prăjituri, 2 dobrogene și 2 ceaiuri la brutăria deținută de Dragoș Bucur și Dana Nălbaru
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o singură felie de pizza în Aeroportul Otopeni acum, în 2025. Românii au crezut că este o eroare
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe