STUDIU Omicron nu poate scăpa de protecţia oferită de celulele T. Dozele booster ale vaccinului anti-COVID-19 reduc riscul de transmitere

  • Celulele T ale sistemului imunitar sunt foarte eficiente în recunoaşterea şi atacarea variantei Omicron, împiedicând astfel majoritatea infecţiilor să evolueze spre o boală critică, arată un nou studiu.
  • Mutaţiile variantei Omicron a coronavirusului o ajută să treacă de anticorpi, prima linie de apărare a organismului împotriva infecţiilor, însă nu şi de a doua linie, reprezentată de celulele T.
  • Cercetătorii au speculat că şi alte componente ale răspunsului imunitar ar viza în continuare Omicron, dar nu a existat nicio dovadă până acum.
3426 afișări
Imaginea articolului STUDIU Omicron nu poate scăpa de protecţia oferită de celulele T. Dozele booster ale vaccinului anti-COVID-19 reduc riscul de transmitere

STUDIU Omicron nu poate scăpa de protecţia oferită de celulele T. Dozele booster ale vaccinului anti-COVID-19 reduc riscul de transmitere

În experimentele în eprubetă, cercetătorii din Africa de Sud au expus copii ale virusului la celulele T ale unor voluntari care au primit vaccinuri de la Johnson & Johnson sau Pfizer sau care nu fuseseră vaccinaţi, dar care îşi dezvoltaseră propriile celule T după infectarea cu o versiune anterioară a coronavirusului.
 
„În pofida mutaţiilor extinse ale Omicron şi a susceptibilităţii reduse la anticorpi neutralizanţi, majoritatea răspunsului celulelor T, indus de vaccinare sau de infecţia naturală, recunoaşte încrucişat varianta", au raportat marţi cercetătorii. „Este probabil ca imunitatea bine conservată a celulelor T faţă de Omicron să contribuie la protecţia împotriva COVID-19 severă", fapt ce susţine ceea ce medicii sud-africani au suspectat iniţial când majoritatea pacienţilor infectaţi cu Omicron nu s-au îmbolnăvit grav.
 
"T" reprezintă timusul, organul în care are loc etapa finală de dezvoltare a celulelor, potrivit Reuters.

Dozele booster ale vaccinului anti-COVID-19 reduc riscul de transmitere a variantei Omicron.

Şansele ca persoanele vaccinate să contracteze virusul dacă un membru al gospodăriei se infectează sunt de aproape trei-patru ori mai mari cu Omicron decât cu Delta, dar dozele de rapel reduc acest risc, sugerează noile descoperiri.
 
Cercetătorii au analizat datele de transmitere colectate din aproape 12.000 de gospodării infectate din Danemarca, inclusiv 2.225 de gospodării cu o infecţie Omicron. În total, au existat 6.397 de infecţii secundare în săptămâna care a urmat primei infecţii în casă.
 
După luarea în considerare a altor factori de risc, rata de răspândire de la persoană la persoană a virusului la persoanele complet vaccinate a fost de aproximativ 2,6 ori mai mare în gospodăriile cu Omicron decât în gospodăriile cu Delta, au raportat luni cercetătorii, înainte ca studiul să fie revizuit de către colegi. Aceştia au constatat că persoanele vaccinate cu doza de rapel aveau o probabilitate de aproape 3,7 ori mai mare de a se infecta în gospodăriile Omicron decât în gospodăriile Delta.
 
Cu toate acestea, dacă ne uităm doar la gospodăriile Omicron, persoanele vaccinate cu rapel aveau cu 56% mai puţine şanse de a se infecta în comparaţie cu persoanele vaccinate care nu primiseră un rapel. Şi, în general, atunci când persoanele vaccinate cu rapel au fost cele care au adus prima dată virusul acasă, acestea au fost mai puţin susceptibile decât persoanele nevaccinate şi cele vaccinate, dar fără rapel, să îl transmită altora.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici