Surpriză: instinctul matern nu există. O româncă, Ioana Carcea, aruncă în aer tot ce se ştia până acum

Este o legătură care se formează în timp. Ştiinţa a fotografiat hormoni şi neurotransmiţători care reglează evoluţia unei iubiri.

5359 afișări
Imaginea articolului Surpriză: instinctul matern nu există. O româncă, Ioana Carcea, aruncă în aer tot ce se ştia până acum

Ioana Carcea

A avea un copil schimbă vieţi, în special pentru mame. Dar, de unde vine legătura care se formează între mamă şi copil? Există un instinct matern care predispune femeile să aibă grijă de copii?

Istoria pare să infirme acest lucru şi nu există nicio îndoială că relaţia cu un copil este determinată şi de cultură şi de societate. Ştiinţa a început abia recent să abordeze problema, începând să clarifice o împletire complexă care nu priveşte doar maternitatea biologică - sau doar femeile - ci însăşi conceptul de relaţie.

Fapt confirmat de studiile pe această temă, la care face referire un eseu publicat recent în Statele Unite, în „Mom genes”, de Abigail Tucker.

Rolul oxitocinei

Ştim de câţiva ani că este suficient să stimulăm producţia de oxitocină - un hormon care favorizează contracţiile uterului în timpul naşterii şi alăptării, dar care are efect şi asupra legăturilor emoţionale - pentru a schimba comportamentul unui şoarece, transformându-l într- o mamă grijulie.

Primele studii pe acest subiect i se datorează lui Robert Froemke de la NYU Grossman School of Medicine din New York. O elevă de-a lui Froemke, românca Ioana Carcea, necunoscută publicului larg din România, a publicat un studiu în prestigioasa revistă „Nature”, în august anul trecut, care arată cum este suficient să pui un şoarece virgin împreună cu o mamă cu puii săi, pentru a activa producţia de oxitocină şi, în consecinţă, un comportament matern. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici