Ţi-ai schimba culoarea ochilor? Cum funcţionează tratamentul de doar 20 de secunde care îţi face ochii albaştri

Un tratament cu laser, care are capacitatea de a schimba culoarea ochilor pacienţilor, a fost conceput de curând de un medic american şi se află deja în perioada de testare.

3175 afișări
Imaginea articolului Ţi-ai schimba culoarea ochilor? Cum funcţionează tratamentul de doar 20 de secunde care îţi face ochii albaştri

Ţi-ai schimba culoarea ochilor? Cum funcţionează tratamentul de doar 20 de secunde care îţi face ochii albaştri (Imagine: Shutterstock)

Medicul Gregg Homer susţine că o expunere de 20 de secunde la razele laser este suficientă pentru a distruge pigmentul din ochii căprui, care vor deveni treptat albaştri, informează bbc.co.uk.

Specialistul american a anunţat că are nevoie de o investiţie de 750.000 de dolari pentru a continua testele clinice.

Medicii oftalmologi avertizează însă asupra riscurilor unui astfel de tratament, deoarece distrugerea pigmentului din ochi poate să conducă la apariţia unor afecţiuni oculare, dacă razele de lumină ajung într-o cantitate prea mare la nivelul retinei.

Stroma Medical, compania care intenţionează să comercializeze noul tratament, estimează că va fi nevoie de cel puţin 18 luni pentru a finaliza testele de siguranţă.

Procedura se bazează pe un sistem computerizat de scanare, care fotografiază irisul şi apoi identifică zonele care trebuie să fie "tratate".

Medicii lansează apoi raze laser, folosind un tipar specific fiecărui pacient, acţionând, pe rând, asupra unei zone selectate de pe irisul pacientului. După ce toate zonele selecţionate au fost atinse cu aceste fascicule de raze laser, procedura este reluată de câteva ori.

Tratamentul durează doar 20 de secunde.

"Razele laser agită pigmentul de la suprafaţa irisului. Folosim două frecvenţe care sunt absorbite de pigmentul care dă culoarea închisă a ochilor, iar acestea sunt absorbite complet. Aşadar, nu există niciun pericol de a vătăma restul ochiului", a explicat Gregg Homer, care este, totodată, preşedintele companiei Stroma Medical.

"Temperatura creşte şi schimbă structura celulelor de pigmentare. Organismul realizează că există un ţesut vătămat şi sintetizează o proteină. Aceasta recrutează, la rândul ei, o altă substanţă, care acţionează ca un fel de Pac-man, ce digeră acel ţesut la nivel molecular", a adăugat Gregg Homer.

După prima săptămână de tratament, culoarea ochilor devine mai închisă, pe măsură ce ţesutul îşi schimbă caracteristicile. Ulterior se declanşează procesul de "digestie", iar după un interval de 1-3 săptămâni începe să apară culoarea albastră la nivelul irisului.

Deoarece pigmentul - denumit melanină - nu se poate regenera, tratamentul este ireversibil.

Laserul este deja utilizat de medicina modernă pentru înlăturarea acestei substanţe din piele, în tratamentele contra petelor şi pistruilor.

Alţi experţi şi-au exprimat deja rezervele faţă de acest tratament.

"Pigmentul se află acolo cu un motiv. Dacă pigmentul se pierde, pot apărea probleme precum orbirea sau vederea dublă", afirmă Larry Benjamin, un chirurg specializat în medicina oculară de la Stoke Mandeville Hospital din Marea Britanie.

"Dacă nu ai pigment, e ca şi cum ai avea un vizor al unui aparat de fotografiat cu o folie transparentă. Nu ai putea să controlezi cantitatea de lumină care intră în aparat", a adăugat acelaşi specialist britanic.

Însă medicul Gregg Homer afirmă că tratamentul său înlătură doar pigmentul de pe suprafaţa retinei. "Această cantitate înlăturată reprezintă doar o treime, cel mult jumătate, din cantitatea de pigment din spatele irisului şi ea nu are nicio importanţă medicală", a declarat medicul american.

El afirmă, totodată, că pacienţii vor avea o sensibilitate la lumină mai mică în comparaţie cu persoanele care s-au născut cu ochii albaştri. Potrivit medicului Homer, persoanele cu ochi căprui au mai mult pigment în acea zonă a globului ocular şi cea mai mare parte din pigment va rămâne neafectat de tratament.

"Am făcut teste pentru 15 proceduri diferite de siguranţă. Am făcut teste înainte şi după tratament, în ziua următoare, în săptămânile următoare, în luna următoare şi în următoarele trei luni. Până acum, nu a fost constatată nicio dovadă care să ateste producerea unei vătămări", a explicat specialistul american.

Gregg Homer a lucrat ca avocat pentru diverse celebrităţi din industria de divertisment din Los Angeles, dar a renunţat la această profesie în anii 1990 pentru a studia biologia la Stanford University din California. A depus actele pentru obţinerea patentului pentru acest tratament cu laser în 2001, dar abia în 2004 a început să efectueze experimente pe animale într-o clinică specializată.

Pentru a-şi finanţa cercetările, şi-a cheltuit propriile economii şi a atras investiţii apelând la diverse fonduri de capital şi a obţinut o sponsorizare guvernamentală.

Primele teste pe oameni au fost realizate pe cadavre, iar testele pe pacienţi vii au început în Mexic în august 2010.

17 persoane au apelat la acest tratament până acum. Toţi pacienţii prezentau deficienţe de vedere şi au primit în mod gratuit un transplant de lentile în schimbul participării la acest studiu.

Toate testele au fost supravegheate de o comisie de experţi oftalmologi care s-au asigurat că procedurile au respectat standardele din domeniu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici