Tratament care scade riscul de infectare cu virusul HIV, testat în Franţa pe bărbaţi homosexuali

Un tratament preventiv, administrat înainte şi după raportul sexual, cu scopul de a împiedica infectarea cu HIV - virusul care declanşează maladia SIDA -, va fi subiectul unor teste clinice efectuate în Franţa pe bărbaţi homosexuali seronegativi.

488 afișări
Imaginea articolului Tratament care scade riscul de infectare cu virusul HIV, testat în Franţa pe bărbaţi homosexuali

Tratament care scade riscul de infectare cu virusul HIV, testat în Franţa pe bărbaţi homosexuali (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Trebuie să facem absolut tot ce putem pentru a scădea numărul de infectări noi cu HIV în rândul populaţiilor cel mai expuse", a declarat profesorul Jean-Michel Molina, coordonatorul acestui studiu.

Primul test de prevenţie medicamentoasă sau "profilaxie preexpunere (PrEP) la HIV" pentru persoanele gay seronegative din Franţa, lansat de Agenţia naţională de cercetări contra maladiei SIDA (ANRS), va grupa 300 de voluntari.

Jumătate dintre ei vor primi un placebo, iar ceilalţi un antiretroviral oral (Truvada), o combinaţie de două medicamente (Tenofovir şi FTC): două comprimate înainte şi în timpul perioadei de activitate sexuală (în weekend, de exemplu) şi un comprimat după raportul sexual.

Singurul alt studiu despre eficienţa tratamentului de preexpunere la HIV, pe persoane gay seronegative (studiul Iprex), a fost organizat în America de Sud şi în Thailanda.

Spre deosebire de acel studiu Iprex, în cadrul noului studiu (Ipergay) medicamentele vor fi distribuite "la cererea voluntarilor" pe durata perioadei de activitate sexuală.

Studiul francez se va derula în trei centre şi va fi repetat apoi şi în oraşul canadian Montréal.

Dacă etapa-pilot va reuşi, o a doua etapă va fi lansată, cu 1.900 de participanţi (incluzându-i pe primii 300).

Însă comprimatele nu înlocuiesc profilaxia: teste de depistare a bolilor cu transmitere sexuală, sfaturi şi prezervative, vaccinuri contra hepatitei A şi a hepatitei B vor fi oferite tuturor participanţilor.

Această "profilaxie combinată" nu reprezintă însă o metodă specifică de luptă contra virusului HIV. Pentru malarie, de exemplu, diverse mijloace de precauţie (pânză de protecţie impregnată cu substanţe, protecţia vestimentară, substanţe repulsive) se adaugă profilaxiei medicamentoase.

Tratamentele antiretrovirale (ARV) şi-au demonstrat, începând din 1996, capacitatea de reducere a mortalităţii şi de tratare a seropozitivilor, chiar dacă nu aduc cu sine vindecarea acestor persoane.

Din 1994, ele permit o limitare a contaminării de la mamă la bebeluş în timpul sarcinii şi al naşterii. Aceste medicamente sunt folosite şi ca tratament de urgenţă, după un raport sexual neprotejat.

ARV-urile, administrate corect, prezintă un interes deosebit şi pentru cuplurile serodiscordante (un partener este seropozitiv, iar celălalt este seronegativ).

În 2010, potrivit Institutului francez de supraveghere sanitară, din cele 6.300 de cazuri noi de infectare cu virusul HIV care au fost diagnosticate, 40% erau persoane homosexuale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici