Un astronaut şi-a întrerupt misiunea pe orbită, din cauza acumulării de apă în casca sa

Un astronaut italian de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a fost nevoit să întrerupă de urgenţă o misiune pe orbită, marţi, din cauza unei acumulări de apă la nivelul căştii costumului său, a anunţat NASA, citată de AFP.

412 afișări
Imaginea articolului Un astronaut şi-a întrerupt misiunea pe orbită, din cauza acumulării de apă în casca sa

Un astronaut şi-a întrerupt misiunea pe orbită, din cauza acumulării de apă în casca sa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"După ceva mai mult de o oră în spaţiu, Luca Parmitano, de la Agenţia Spaţială Europeană, a anunţat că o anumită cantitate de apă pluteşte în spatele capului său, în interiorul căştii sale de cosmonaut", a anunţat NASA într-un comunicat.

Luca Parmitano şi astronautul american Chris Cassidy, care îl însoţea în spaţiu, şi-au întrerupt imediat misiunea şi au revenit pe ISS, în jurul orei 13.29 GMT, potrivit postului de televiziune al NASA.

Membrii echipajului de pe ISS i-au scos imediat casca de la costumul de astronaut.

Chris Cassidy a declarat că Luca Parmitano se simte bine.

Cauzele incidentului au rămas pentru moment necunoscute.

"Niciunul dintre cei doi astronauţi nu s-a aflat cu adevărat în pericol pe parcursul misiunii", a declarat comentatorul postului de televiziune al NASA, adăugând că originea acelei acumulări de apă "nu este uşor de identificat".

Obiectivul acelei ieşiri pe orbită, a doua dintre cele două prevăzute în această lună, consta în pregătirea ISS pentru sosirea noului modul rusesc şi pentru a efectua câteva reparaţii.

Ieşirea pe orbită a durat o oră şi 32 de minute, a precizat NASA. Iniţial, această misiune avea programată o durată de şase ore şi 15 minute.

Luca Parmitano, primul astronaut italian care a efectuat o ieşire pe orbită, efectua în cadrul acestei misiuni cea de-a doua ieşire în spaţiu din cariera lui de cosmonaut.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici