Vitamina E prelungeşte durata de viaţă a protezelor de şold

Vitamina E din fructele de avocado ar putea să revoluţioneze chirurgia reparatorie, prelungind considerabil durata de viaţă a protezelor de şold, informează dailymail.co.uk.

1318 afișări
Imaginea articolului Vitamina E prelungeşte durata de viaţă a protezelor de şold

Vitamina E prelungeşte durata de viaţă a protezelor de şold

Vitamina E contribuie la conservarea stratului protector al articulaţiei, care de obicei tinde să se uzeze, obligându-i pe pacienţi să suporte încă o intervenţie chirurgicală de înlocuire a protezei.

Aproximativ 70.000 de operaţii de fixare a unor proteze de şold sunt efectuate în fiecare an în Marea Britanie. Ele sunt necesare din cauza osteoartritei care uzează şi distruge articulaţia originală a şoldului. Prin această intervenţie sunt înlocuite atât alveola naturală a şoldului, cât şi capătul rotund al osului coapsei, printr-o proteză artificială.

Capătul rotund al osului coapsei se fixează într-o proteză alveolară, căptuşită cu un strat de plastic care separă cele două piese componente.

Durata de viaţă a unei proteze de şold este în medie de 10-15 ani, deoarece mici fragmente din stratul de plastic încep să se desprindă în timp, pe măsură ce acesta intră în contact cu oxigenul din organism, provocând subţierea progresivă a stratului protector de plastic.

În timp, aceste fragmente mici erodează osul din jur, iar înlocuirea protezei de şold devine de fiecare dată tot mai dificil de realizat, deoarece fragmentul osos de care este ataşat devine tot mai subţire şi tot mai scurt.

În consecinţă, pacienţilor în vârstă de 30-40 de ani li se spune de regulă că sunt prea tineri pentru o înlocuire a articulaţiei şoldului, deoarece un astfel de dispozitiv necesită mai multe înlocuiri pe durata vieţii pacientului. Până să ajungă la o vârstă compatibilă cu o astfel de intervenţie, pacienţii mai tineri sunt obligaţi să aştepte foarte mulţi ani, în care se confruntă cu dureri fizice acute.

În urmă cu şase ani, însă, cercetătorii americani au descoperit că printr-o procedură de "îmbăiere" a stratului de plastic dintre cele două piese componente ale protezei de şold într-o cantitate mică de vitamina E, comparabilă cu cea conţinută de un fruct de avocado, în timpul procedurii de fabricaţie a protezei, se obţine o prelungire considerabilă a duratei de viaţă a protezei de şold.

Vitamina E protejează acest strat de plastic în acelaşi fel în care vitaminele protejează organismul prin îndepărtarea radicalilor liberi care cauzează diverse maladii, precum cancerul, înainte ca aceste molecule să îşi înceapă activitatea distructivă.

Injectată în stratul de plastic, vitamina E absoarbe radicalii liberi din plastic, înainte ca aceştia să iasă la suprafaţă şi să erodeze articulaţia şoldului.

Această tehnică, cunoscută sub denumirea de E-Poly, este folosită în prezent în 20 de centre medicale din Marea Britanie. Cercetătorii speră că ea va putea fi folosită în viitor şi în intervenţiile de înlocuire a altor articulaţii. În opinia lor, folosind această metodă, durata de viaţă a protezelor de şold a crescut la peste 25 de ani, iar pacienţii mai tineri vor fi scutiţi de operaţii corectoare repetate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici