În doar primele patru luni din an, datoria publică a crescut cu 50 de miliarde de lei şi a depăşit pragul psihologic de 1.000 de miliarde de lei, echivalent cu 56,6% din PIB-ul estimat pentru acest an. Iar datoria va creşte până la 60% din PIB până la finele anului, după cum admite ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, citat de Ziarul Financiar.
Datoria publică a României a depăşit în aprilie pragul de 1.000 miliarde lei, ajungând la 1.013 miliarde lei şi o pondere de 56,6% din PIB, arată datele publicate luni de Ministerul de Finanţe.
Eurostat a publicat, tot luni, datele comparative pentru ţările UE pentru T1 din care rezultă că datoria publică a României a crescut cu 4,1 puncte procentuale în PIB în T1 2025 faţă de T1 2024 şi cu un punct procentual din PIB în T1 2025 faţă de faţă de T4 2024 (datele Finanţelor arată că procentul se apropie de 2 pp PIB).
Problema este că tendinţa, în multe ţări ale UE, este de reducere a datoriei publice, iar a României este de creştere a acesteia. România nu are încă o datorie publică mare faţă de alte ţări din UE, ceea ce uluieşte este viteza cu care aceasta creşte – este vorba despre zece puncte procentuale din PIB, în ultimii patru ani şi lucrurile nu se opresc aici.